«Μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, στις 17 Δεκεμβρίου, πριν από την έναρξη του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συγκαλεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος έχει τον ρόλο του συντονιστή των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αυστρίας στις Βρυξέλλες και θα έχει ως θέμα της την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία στο Προσφυγικό και την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Φιλανδία, καθώς επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, στόχος της συνάντησης είναι η εξέταση, σε έναν δεύτερο γύρο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία την περασμένη Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιότερης κατανομής προσφύγων σε χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι δυνατότητες μιας νόμιμης εισόδου προσφύγων στην ΕΕ απευθείας από τις περιοχές κρίσης και από την Τουρκία. Οι ίδιοι επισημαίνουν τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας- κλειδί στην προσφυγική κρίση.
Δημ. Αβραμόπουλος:Καμία χώρα δεν κινδυνεύει με έξοδο από τη Σένγκεν
«Σε κάποια στιγμή έγινε συζήτηση είναι αλήθεια, ακούσατε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι καλό θα είναι να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 26 και να δημιουργηθεί ένα είδος μικρής Σέγκεν, αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει», δήλωσε, μιλώντας στο MEGA, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος
«Τούτη την ώρα που μιλάμε τέτοιο θέμα δεν τίθεται – εξήγησε. Χθες, προχθές, μετά τις δυο δραματικές συνεδριάσεις για δυο ολόκληρες μέρες των συμβουλίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τόσο εγώ ως Επίτροπος όσο και ο κ. Άσελμπορν ως Προεδρεύων κάναμε ξεκάθαρες δηλώσεις, δεν εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο η Σέγκεν και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ωστόσο επισημάναμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε στο Mega.
O κύριος Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι πιθανή κατάρρευση της συνθήκης Σέγκεν «θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης, ωστόσο, όπως προσέθεσε, η συνθήκη αξιολογείται πλέον συνεχώς στη βάση της αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, κάτι που ως ευθύνη εκ των πραγμάτων μεταφέρεται στα κράτη – μέλη.