Νέα Υόρκη: Συνελήφθη ο ύποπτος για την βομβιστική επίθεση

19 Σεπ 2016

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο βασικός ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στη Νέα Υόρκη  Αχμάντ Καν Ραχάμι, 28 ετών, Αμερικανός γεννημένος στο Αφγανιστάν συνελήφθη.

Ο Αχμάντ Καν Ραχάμι κάτοικος Ελίζαμπεθ Νιου Τζέρσεϊ συνελήφθη αφού πυροβόλησε αστυνομικό στην περιοχή Λίντεν περίπου 20 μίλια έξω από τη Νέα Υόρκη, είπε ο δήμαρχος του Ελίζαμπεθ Κρίς Μπολγουέιτζ.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί έρευνες τόσο στον τόπο της επίθεσης όσο και σε οικία στο New Jersey με την οποία ο ύποπτος 28χρονος φέρεται να έχει σχέση.

Το tweet του FBI για τον ύποπτο για τις εκρήξεις

Το tweet του FBI για τον ύποπτο για τις εκρήξεις

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εμπλέκονται περισσότερα άτομα στις βομβιστικές ενέργειες στην Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, είπαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι επιθέσεις έγιναν καθώς ηγέτες από όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η έκρηξη στο Τσέλσι, λίγες μέρες μετά την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ξύπνησε στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ σοβαρή ανησυχία.

«Θα συγκεντρώσουμε πολύ περισσότερο προσωπικό ασφαλείας από άλλες φορές στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης στο CNN.

Τη Δευτέρα το πρωί δήλωσε ότι τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν διασύνδεση με το εξωτερικό.

Οι ομοσπονδιακές αρχές πιστεύουν τώρα ότι η έκρηξη στο Τσέλσι συνδέεται με άλλους έξι εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν στο Ελίζαμπεθ έξω από τη Νέα Υόρκη, είπαν στο Reuters πηγές της Εθνικής Ασφάλειας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ είπε σε συνέντευξη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, που βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη, ενημερώνεται διαρκώς από τις αρχές ασφαλείας.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην επίθεση στη Νέα Υόρκη.

«Νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει όλο και πιο συχνά σε όλη τη χώρα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Fox News.

Η Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της είπε «Η απειλή είναι πραγματική, αλλά το ίδιο και η αποφασιστικότητά μας». Σε συνέντευξη τύπου είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν με τους συμμάχους τους για να πολεμήσουν την παγκόσμια τρομοκρατία και ότι όλη η χώρα πρέπει να ξεσηκώσει ένα κύμα πληροφοριών που θα ανιχνεύει αυτές τις επιθέσεις πριν συμβούν.

Η αφίσα του FBI λέει ότι ο Ραχάμι ήταν κάτοικος του Ελίζαμπεθ, όπου πράκτορές του εκτέλεσαν ένταλμα έρευνας το πρωί της Δευτέρας, αφού βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης

Ο Ραχάμι δεν ήταν σε καμιά λίστα των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, είπαν πηγές.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης είπε ότι αν και οι βόμβες που βρέθηκαν στο Μανχάταν και το Νιου Τζέρσεϊ δεν είναι ίδιες, έχουν κάποια κοινά στοιχεία όσον αφορά τα χημικά και την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκαν.

Η έρευνα στο Ελίζαμπεθ έγινε ώρες μετά την έκρηξη ενός από τους μηχανισμούς που βρέθηκαν κοντά στο σταθμό της πόλης, που προκλήθηκε όταν ρομπότ των πυροτεχνουργών έκοψε ένα σύρμα, είπε ο δήμαρχος της πόλης. Ο μηχανισμός ήταν ένας από τους πέντε που βρέθηκαν στο σημείο. Δεν υπήρξε τραυματισμός από την έκρηξη του μηχανισμού, που βρέθηκε σε σακίδιο μέσα σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο σταθμό και ένα μπαρ, σύμφωνα με το δήμαρχο. Πέντε μηχανισμοί βρέθηκαν στο ίδιο σακίδιο και η περιοχή απομονώθηκε για να έρθουν οι πυροτεχνουργοί.