Νέα Υόρκη: Τρομοκρατία ναι, αλλά όχι ΙΚ

18 Σεπ 2016

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ΄Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμιά ένδειξη ότι η έκρηξη που τραυμάτισε 29 άτομα στο Σάββατο στο Μανχάτταν συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία, καθώς οι ερευνητές «ξεσκονίζουν» τον τόπο της έκρηξης.

Ερευνητές του FBI ερευνούν τα υπολείμματα της βόμβας, καθώς επίσης και την συσκευή που δεν εξερράγη και βρέθηκε τέσσερα τετράγωνα μακριά, σε συνδυασμό και με την συσκευή που εξερράγη στο Νιου Τζέρσεϊ για να διαπιστώσουν αν συνδέονται, είπε ο Κουόμο.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία διεθνή τρομοκρατική ομάδα, «αλλά είναι πολύ νωρίς στην έρευνα» είπε ο κυβερνήτης, επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο λίγες ώρες μετά την έκρηξη.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο (αριστερά) και ο διοικητής της αστυνομίας James O

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο (αριστερά) και ο διοικητής της αστυνομίας James O’Neill δίνουν συνέντευξη τύπου κοντά στο σημείο της έκρηξης REUTERS/Stephanie Keith

«Μια έκρηξη βόμβας στη Νέα Υόρκη είναι προφανώς τρομοκρατική ενέργεια, αλλά δεν συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία. Με άλλα λόγια δεν βρίσκουμε σχέση με τον ISIS κ.λπ» είπε ο Κουόμο, αναφερόμενος στο ΙΚ.
Η πόλη περιμένει σε 6 μέρες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα πάρουν μέρος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και 1000 επιπλέον αστυνομικοί και εθνοφρουροί φτάνουν στην πόλη για να περιπολούν σε κεντρικά σημεία για προληπτικούς λόγους, είπε ο Κουόμο.

Οι έρευνες στην περιοχή μετά την έκρηξη έφεραν στο φως μια άλλη συσκευή που αποτελούνταν από χύτρα ταχύτητας και σύρματα συνδεδεμένα με κινητό τηλέφωνο. Παρόμοιες βόμβες χρησιμοποιήθηκαν στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, με 3 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες.

Το FBI έχει συλλέξει στοιχεία από τους τρεις μηχανισμούς για ελεγχθούν στα εργαστήριά του στο Κουάντικο, είπε ο Κουόμο.

«Θα βρούμε αυτούς που τοποθέτησαν τα εκρηκτικά και θα τιμωρηθούν … δεν θα επιτρέψουμε σε αυτό το είδος ανθρώπων και αυτό το είδος απειλών να αναστατώσουν τη ζωή μας στη Νέα Υόρκη», είπε.

Η έκρηξη που οι γείτονες περιέγραψαν σαν εκκωφαντική, έγινε σύντομα θέμα της προεδρικής κούρσας. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε μιλώντας σε συγκέντρωση «καλύτερα να γίνουμε πολύ σκληροί». Η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον σε γραπτή ανακοίνωση είπε ότι ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες αλλά θα περιμένει περισσότερες πληροφορίες πριν προβεί σε σχόλια.