Ο Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ) νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

17 Ιαν 2017

Ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ιταλός, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επικράτησε στον τέταρτο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας στο ΕΚ επί του συμπατριώτη του Τζάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ), συγκεντρώνοντας 351 ψήφους έναντι 282 του αντιπάλου του.

Το προβάδισμα του Ταγιάνι ήταν ισχυρό ήδη από τον τρίτο γύρο, καθώς προηγείτο με 291 από τις συνολικά 690 έγκυρες ψήφους. Νωρίτερα, ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ είχε ανακοινώσει την απόσυρσή της υποψηφιότητάς του και η ομάδα του «συμμάχησε» με τους Συντηρητικούς με στόχο να αποτελέσουν «ανάχωμα» κατά του ευρωσκεπτικισμού.

Ο Ταγιάνι θα διαδεχθεί τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς. Ικανοποίηση για τη νίκη του Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε η πολιτική του ομάδα σε ανακοίνωσή της.