Κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης μετά τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε, μιλώντας στο Star ότι γνωρίζει η κυβέρνηση πως το Ταμείο είναι στη συμφωνία έως τον Μάρτιο και ενδεχομένως συνεχίσει να είναι και στη συνέχεια, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο από το να μπορεί να λέει η κυβέρνηση τη γνώμη της για το ρόλο του.
«Ξέρουμε ότι το ΔΝΤ είναι στη συμφωνία». Προβλέπεται η συμμετοχή του σε συνέχεια της προηγούμενης συμφωνίας με το Ταμείο και βεβαίως η συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι τον Μάρτη «οπότε το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του» ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη για να προσθέσει:
«Eίναι άλλο ότι έχουμε υποχρέωση στο ΔΝΤ, το ξέρουμε, ενδεχομένως να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα και είναι άλλο να λέμε την άποψή μας για το ρόλο του ΔΝΤ κι αν είναι πολύ απαραίτητο σήμερα».
Την ίδια ώρα νέο σαφές μήνυμα έστειλε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισι ο οποίος δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι σημαντικό κεφάλαιο και είναι απαραίτητο να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το θέλουμε ως Κομισιόν να παραμείνει, είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από το καλοκαίρι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι έχει μπροστά της πολύ δρόμο και πρέπει να υλοποιήσει και νέες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει.
Πρόσθεσε ότι αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση στο τέλος Ιανουαρίου, τότε θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και θα ληφθούν κάποια μέτρα. Απέκλεισε, ωστόσο, το «κούρεμα». Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα βοηθήσουν και το ΔΝΤ να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.