Οι δρόμοι της Ουάσιγκτον πλημμύρισαν κόσμο το Σάββατο στην μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας των γυναικών για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 45ος Πρόεδρος του έθνους.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πήραν μέρος στην μεγαλειώδη πορεία στην Ουάστιγκτον κατά του Τραμπ στέλνοντας μηνύματα ισότητας, αξιοκρατίας και ειρήνης στον πλανήτη. Η πορεία ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε viral λίγες ώρες μετά την εκλογή του Τραμπ.
600 ταυτόχρονες πορείες έγιναν και στη Βοστόνη, το Ντένβερ, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ και σε άλλες 70 χώρες του κόσμου.
Η διαδήλωση στην Ουάσινγκτον ξεκίνησε στις 17:00 ώρα Ελλάδας και έσπασε όλα τα ρεκόρ αφού κατέφθασαν πάνω από 500 000 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί σταρ όπως Μαντόνα, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σαρλί Θερόν, Ντρου Μπάριμορ, Σερ, Αλίσια Κις, Κέιτι Πέρι και Εϊμι Ανταμς, ενώ στον δρόμο κατέβηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον σκύλο του.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες και εκδηλώσεις στην Ουάσινγκτον με το πλήθος να φωνάζει συνεχώς συνθήματα κατά του νέου πλανητάρχη, στην πρώτη ημέρα της κυβέρνησης του στις ΗΠΑ.

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους διαδηλωτές στην πορεία γυναικών κατά του Τραμπ, με τη Μαντόνα να ανεβαίνει στη σκηνή.
«Είστε έτοιμοι να ταρακουνήσετε τον κόσμο; Καλώς ήρθατε στην επανάσταση της αγάπης. Της ανταρσίας. Για την άρνησή μας ως γυναίκες να δεχτούμε αυτή τη νέα εποχή τυραννίας, όπου βρίσκονται σε κίνδυνο όχι μόνο οι γυναίκες αλλά όλοι περιθωριοποιημένους ανθρώπους», είπε στην ομιλία της η τραγουδίστρια .
Οι γυναίκες διαδήλωσαν κατά του Ντόναλντ Τραμπ, γεμίζοντας τους δρόμους της Ουάσινγκτον ροζ σκούφους με αυτιά γάτας και πλακάτ με συνθήματα κατά του νέου Αμερικανού προέδρου.
Ο σεναριογράφος Μάικλ Μουρ ανέβηκε στη σκηνή και κάλεσε τον κόσμο να παίρνει καθημερινά το Κογκρέσο για να διαμαρτύρεται.
«ΟΚ, η πρώτη μέρα πέρασε», είπε ειρωνικά ο σεναριογράφος και ακτιβιστής. «Είμαστε πλέον στη δεύτερη μέρα τραγωδίας Τραμπ. Ποιος θέλει να είναι στην επόμενή μου ταινία;» ρώτησε το κοινό.
Διαβάζοντας τίτλο της Washinghton Post «Ο Τραμπ παίρνει την εξουσία», ο Μουρ τονίζει πως «η εξουσία είναι εδώ. Εδώ είναι πλειοψηφία της Αμερικής».
«Είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε πως θα τελειώσουμε τη μακελειό του Τραμπ»,τόνισε και συμπλήρωσε: «Θέλω να τηλεφωνείτε καθημερινά στο Κογκρέσο», δίνοντας τον αριθμό τηλεφώνου και καλώντας το πλήθος να τον επαναλάβει.
Χαιρετισμούς απηύθηναν και οι Σκάρλετ Γιόχανσον, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρνερ ,η Ασλεϊ Τζουντ, η Αμέρικα Φερρέρα και πολλοί άλλοι.

Μια μερίδα διαδηλωτών με μηχανοκίνητη πορεία πλησίασαν τον Λευκό Οίκο και ειρηνικά φώναξαν «Δεν είναι αυτός ο πρόεδρος μας».
Διαδήλωση και στην Ανταρκτική:

Στο Παρίσι εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν ήδη στην πλατεία Τροκαντερό, το μεσημέρι του Σαββάτου. Νωρίτερα, οι πρώτες συγκεντρώσεις έγιναν στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη της Αυστραλίας καθώς και στο Γουέλλινγκτον και το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. «Δεν είμαστε ανήσυχες μόνο για το θέμα των γυναικών. Πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι απειλούνται από τον Τραμπ», δήλωσε μια από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης στο Σίδνεϊ. Στη Βρετανία οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την αμερικανική πρεσβεία και κατέληξαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη από μέλη της Κίνησης Ενωμένων Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το πανό έγραφε «Όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού και του κέρδους».