Ρωσία: Το κόμμα του Β. Πούτιν ανακοίνωσε ότι κέρδισε πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο

20 Σεπ 2021

Το κόμμα του Κρεμλίνου ανακοίνωσε σήμερα πως κέρδισε πάνω από τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών στις ρωσικές εκλογές, διατηρώντας έτσι την ενισχυμένη πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για να τροποποιεί το Σύνταγμα χωρίς να χρειάζεται στήριξη από άλλους σχηματισμούς.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, ο Αντρέι Τούρτσακ, ανακοίνωσε πως ο σχηματισμός του κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) και χαιρέτισε μια «φανερή και καθαρή» νίκη, παρά τις πολλές κατηγορίες για νοθεία που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση, η οποία έπειτα από μήνες καταπίεσης είχε αποκλεισθεί από τις εκλογές.

Με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ενιαία Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει 49,76%(έναντι 54,2% στις εκλογές του 2016) με το Κομμουνιστικό Κόμμα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με λίγο κάτω από 20% (19,61%).

Στις 20:00 τοπική ώρα έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στη Ρωσία ολοκληρώνοντας την πρωτοφανή τριήμερη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη 450 μελών της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), εννέα κυβερνητών περιφερειών, αλλά και δεκάδων τοπικών κοινοβουλίων, δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων.

Η έναρξη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ξεκίνησε την Κυριακή μετά τις 21.00 ώρα Μόσχας, αφού έκλεισαν οι κάλπες και στο δυτικότερο άκρο της Ρωσίας, τον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Στη Μόσχα η συμμετοχή στην διαδικτυακή ψηφοφορία, που ήταν η μεγάλη καινοτομία των εκλογών, έφθασε το 96,5% και άγγιξε τον αριθμό των 2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών ανήκουν στα πλέον συνειδητά και εξοικειωμένα με την τεχνολογία τμήματα του εκλογικού σώματος.

Η κίνηση του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε από την πλευρά της μαζική εκλογική νοθεία στη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και κατά την καταμέτρηση.

πληροφορίες reuters.com - amna.gr