Σε οικονομικό αποκλεισμό της Τουρκίας προχωρά η Ρωσία ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Στον «αέρα» βρίσκεται ήδη ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ ανακοίνωσε ότι το έργο εμπίπτει στους περιορισμούς που θα επιβάλλει το Κρεμλίνο στην Άγκυρα. Στον «πάγο» δεν αποκλείεται να μπει και ο πρώτος σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, Ακούγιου, που κατασκευάζεται στην Μερσίνα. Η Ρωσία και η Τουκρία είχαν υπογράψει σχετική διμερή συμφωνία πριν από πέντε χρόνια.
. Οπως αποκάλυψε ο Ρώσος αξιωματούχος, η Μόσχα σκέφτεται επίσης να αναστείλει τις προετοιμασίες για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία και να επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ηδη η ρωσική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία επικίνδυνο τουριστικό προορισμό και τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία έχουν αναστείλει τα προγράμματά τους με προορισμό την Τουρκία. . Οι τελευταίοι τουρίστες επιστρέφουν στη Ρωσία στις 7 Δεκεμβρίου και η Μόσχα προαναγγέλλει ουσιαστικά πως με την ταξιδιωτική οδηγία, η Τουρκία θα χάνει περίπου 10 δισ. δολάρια ετησίως
Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία διακόπηκαν μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ δήλωσε ότι εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία.
«Βαριές κουβέντες» από Πούτιν
«Πράξη προδοσίας» από μια χώρα που η Ρωσία θεωρούσε ως χώρα φίλη της χαρακτήρισε την κατάρρευση του ρωσικού βομβαρδιστικού από το τουρκικό F-16 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του αεροσκάφους πριν την επίθεση.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως, κατά την άποψη της Μόσχας, η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας σε αδιέξοδο. Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, τονίζοντας όμως πως η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.
Χαμηλότεροι τόνοι από Τουρκία
Σε συνέντευξή του στο France24, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αποπειράθηκε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του αλλά ο κ. Πούτιν δεν απάντησε. «Η χώρα μου δεν θέλει ένταση με τη Ρωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, και συνέχισε: «Εάν ξέραμε ότι ήταν ρωσικό μαχητικό μπορεί να αντιδρούσαμε διαφορετικά… Αλλά οι πιλότοι μας γνωρίζουν τους κανόνες εμπλοκής και έχουν χρέος να υπερασπιστούν τον τουρκικό εναέριο χώρο».
Σε χαμηλούς τόνους και Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε άρθρο του στη σημερινή έκδοση των Τάιμς του Λονδίνου. αναφέρει πως η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους της για να πέσει η ένταση μεταξύ των δύο χωρών . Αναφέρει, επίσης πως διεξάγονται συνομιλίες μετά το συμβάν, το οποίο έχει φέρει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα στο χειρότερο επίπεδο των πρόσφατων χρόνων.