21.000 μετανάστες σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα-Σύνοδο Κορυφής ζητει ο Παυλόπουλος

18 Αυγ 2015

Σύνοδο Κορυφής για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού θέτει για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Μάλιστα πριν λίγο καιρό ο κ. Παυλόπουλος είχε ζητήσει τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για να εξεταστεί το πρόβλημα, που απασχολεί κυρίως τον ευρωπαϊκό νότιο, σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται πηγές της προεδρίας, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται απαραίτητη.

 

ΟΗΕ: 21.000 σε μια εβδομάδα

 

Μόνο μέσα σε μία εβδομάδα (8-14) Αυγούστου έφτασαν στην Ελλάδα 20.843 μετανάστες διά θαλάσσσης. Δηλαδή σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού (43.500) που είχαν φτάσει στη χώρα μας με τον ίδιο τρόπο το 2014.

Αυτό ανακοίνωσε στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (ΗCR) για τους Πρόσφυγες επισημαίνοντας πως «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις. Δηλαδή περισσότερες απ’ ό,τι σε ολόκληρο το 2014.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%. Όπως διευκρίνισε η HCR «η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα». Συμπληρώνει δε πως εδώ και μήνες έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και ζητεί να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Ακόμη, η υπηρεσία του ΟΗΕ συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης σε αυτή την κρίση και να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας. «Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία» σημειώνει η HCR.