Αλ. Τσίπρας: Θέτω στην κρίση του λαού όσα έπραξα – Yπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του

20 Αυγ 2015

«Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξα», τόνισε ο  ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας για την επιλογή του να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη. Περήφανος για την κυβέρνησή μου», είπεμεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υποβάλλει την παραίτησή του του.

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, επισκόπησε τα πεπραγμένα του ελληνικού διαπραγματευτικού εγχειρήματος, παραδεχόμενος πως «Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε», αλλά από την άλλη, «δεν αντιμετωπίσαμε και την αντίδραση που υπολογίσαμε. Κάναμε υποχωρήσεις. Η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει.»

«Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε, δίνοντας τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες, με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών, χωρίς να αποδεχόμαστε ως θέσφατα τις ερμηνείες των δανειστών, οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες» ανέφερε ο Α. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση, η δύσκολη για την ελληνική οικονομία φάση έχει τελειώσει με την εκταμίευση των 23 δις, ξεκινά η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, «η οικονομία θα αναπνεύσει, η αγορά θα εξομαλυνθεί».

«Δεν πρόκειται για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε πέντε χρόνια τώρα, αλλά έχω την πεποίθηση πως μπορεί να είναι η αρχή του τέλους» εκτίμησε ο πρωθυπουργός. «Ξέρουμε ότι μπορούμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά, η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξήντλησε τα όριά της, και σεις με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή απ’ τα Μνημόνια» συμπλήρωσε.

Προηγήθηκε σύσκεψη

Επειτά από 4 ώρες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη κυβερνητική σύσκεψη στην Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στις 8:00 μ.μ. μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. Σύμφωνα με ολες τις πληροφορίες κλείδωσε η 20η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, εκλογές μπορούν να προκηρυχτούν μόνο μετά από παραίτηση της κυβέρνησης καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και στον βαθμό που διατηρείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αφού του παραδοθεί από την Πρόεδρο της Βουλής η δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που να πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει απωλέσει τυπικά την δεδηλωμένη. Αφού συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να προκύψει νέα κυβέρνηση συνεργασίας προκηρρύσονται οι εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν σήμερα ο Πρωθυπουργός καταθέσει την παραίτηση της κυβέρνηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συγκληθεί αύριο η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, τότε οι εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός 30 ημέρων με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Σεπτεμβρίου.