Crash test για την κυβέρνηση την Τετάρτη: Αν ψηφίσουν κάτω από 120 φτάνει σε αδιέξοδο

20 Ιουλ 2015

Κορώνα-γράμματα παίζεται την Τετάρτη η δυνατότητα επιβίωσης της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς θα δοκιμαστεί η συνοχής της για ακόμα μια φορά, αφού όμως έχει δεχθεί ήδη ένα ισχυρό πλήγμα που την έχει φέρει σε οριακό σημείο.

Την Τετάρτη έρχεται στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφιση του δεύτερου προαπαιτούμενου νομοσχεδίου που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, ενώ υπάρχει ήδη κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς από τους 162 που αριθμούν τα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, μόνο 123 υπερψήφισαν το πρώτο νομοσχέδιο την περασμένη Τετάρτη.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ανάλογες διαρροές ή ακόμα χειρότερα αυξηθούν και η κυβέρνηση πέσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, τότε το κυβερνών σχήμα θα βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει την ανοχή και τις θετικές ψήφους για τα νομοσχέδια που απαιτεί η συμφωνία με τους εταίρους, έτσι είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία.

Βέβαια είναι σαφές ότι μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να σηκώνει για πολύ το μεγάλο βάρος της εφαρμογής του σκληρού προγράμματος, που προβλέπει ως προϋπόθεση το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ESM.

Με τα δεδομένα αυτά θα υπάρξουν διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στη συνέχεια θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα: είτε για προσφυγή στις κάλπες είτε για αναζήτηση νέων κυβερνητικών συμμαχιών.

Με δεδομένο πάντως ότι ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει «Παπαδήμος», τα σενάρια είναι είτε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, είτε να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης, αλλά χωρίς τον ίδιο στην πρωθυπουργία που φαντάζει λιγότερο πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση οι πρωτοβουλίες που θα εξελιχθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου το κόμμα να διατηρήσει την συνοχή του και να μην υπάρξει ακόμα και διάσπαση θα είναι καθοριστικές, καθώς πλέον η ισορροπία φαίνεται πολύ δύσκολη, ανάμεσα στις αντικρουόμενες πλευρές.