Δεκάδες συγκεντρώσεις παρά την πανδημία- Πολιτική αντιπαράθεση

13 Μαρ 2021

Hμέρα τοπικών κινητοποιήσεων σε διάφορα σημεία της Αττικής, αλλά και της επαρχίας ήταν το Σάββατο 13/3/2021, με αιχμή το θέμα της αστυνομικής βίας στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και αλλού, αλλά και ζητήματα σχετικά με τρέχοντα θέματα όπως η πανδημία, το πανεπιστημιακό άσυλο και η πανεπιστημιακή αστυνομία, εργασιακά και άλλα.

Σωματεία εργαζομένων, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς οργάνωσαν συγκεντρώσεις, έγιναν σύντομες ομιλίες και ακολούθησαν τοπικές διαδηλώσεις. Συγκεντρώσεις έγιναν στην Αττική, σε Αγία Παρασκευή, Εξάρχεια, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Πετρούπολη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ίλιον, Αγίους Αναργύρους, Καματερό,.Επίσης, Κέρκυρα, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Ρέθυμνο, Σητεία, Πάτρα, Σάμος, Χίος, Λάρισα, Τρίκαλα, Ηγουμενίτσα,


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία έκαναν σήμερα οι καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του διημέρου πανελλαδικής δράσης των καλλιτεχνών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον ένα χρόνο ανεργίας λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό και την καραντίνα. “Αγωνιζόμαστε για το ελληνικό τραγούδι”, “υγεία, παιδεία και πολιτισμό έχουμε ανάγκη κι όχι αυταρχισμό” είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν σήμερα από τους καλλιτέχνες.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ” την στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι χώροι πολιτισμού είναι ανοιχτοί ή ετοιμάζονται να ανοίξουν, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν σχεδιασμό για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού, κανένα σχέδιο στήριξης των εργαζομένων αλλά και του κοινού, που έχει φτάσει σε ψυχολογικό όριο από την παρατεταμένη έλλειψη ψυχαγωγίας”.

“Με κυρίαρχο σύνθημα μας, Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ! κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας. Μόνο οι συλλογικές συμβάσεις διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια στην εργασία και ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο. Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, στους Δημόσιους Οργανισμούς. Στο ίδιο πλαίσιο ζητάμε την άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος.




Πολιτική αντιπαράθεση


Λίγες ώρες μετά την καταγγελία του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ η ΝΔ με αφορμή αναρτήσεις καταγγέλλει ευθέως το ΣΥΡΙΖΑ ότι καλεί τους πολίτες, όπως επισημαίνει, σε αντικυβερνητικό αγώνα. Παράλληλα, επικαλείται αναρτήσεις τοπικών οργανώσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις, αδιαφορώντας, όπως σχολιάζει το κυβερνών κόμμα, για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες: “Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, ούτε πίσω από χούλιγκαν, ούτε πίσω από μπαχαλάκηδες. Είναι ο ίδιος που καλεί. Η προσωπική ευθύνη του κ. Τσίπρα είναι τεράστια”.


Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης δίνει συνέχεια στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περιστατικά αστυνομικής βίας αυθαιρεσίας και καλεί το υπουργείο να αφήσει την ΕΛΑΣ έξω από τις πολιτικές σκοπιμότητες, λέγοντας: ?Το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τρομοκράτηση και χειραγώγηση της ελληνικής κοινωνίας και οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα μας δεν μπορούν να κρυφτούν από τα συνεχή επαναλαμβανόμενα ψέματα”.

Μιλώντας στο Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ανέφερε: “Οποιαδήποτε κίνηση συγχρωτισμού, συνωστισμού και προφανώς και οι διαδηλώσεις δεν βοηθούν, διασπείρουν τον κορονοϊό. Ειδικά στις διαδηλώσεις, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν φορούν μάσκες, οι άνθρωποι φωνάζουν, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Η Κυβέρνηση δεν ανέστειλε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική”.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επιρρίπτουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης…

“Είναι φανερό ότι έχει αποτύχει η πολιτική της κυβέρνησης, το λέγαμε από την αρχή ότι το λοκντάουν ακορντεόν, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για οικονομία και κοινωνία”, σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματα μιλώντας στο OPEN.

“Η διαχείριση της πανδημίας ήταν όχι απλώς απαράδεκτη, για να μην χρησιμοποιήσω καμιά πιο βαριά έκφραση δολοφονική, έχει τεράστιες ευθύνες”, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

“Οι οριζόντιες απαγορεύσεις όχι μόνο δεν αναχαιτίζουν την πανδημία, αλλά καταστρέφουν το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας”, σχολιάζει η Ελληνική Λύση.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ