Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων- οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα και η στάση των «ανταρτών»

17 Αυγ 2015

Ραγδαίες  αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μετά την απώλεια  πολλών βουλευτών,  κατά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου στη Βουλή, γεγονός που θέτει θέμα δεδηλωμένης. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι να θέσει το δίλημμα στους αντάρτες.Σε περίπτωση που δεν την λάβει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ φέρεται ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας. Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσαν την Κυριακή κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Ερωτηματικό η στάση των «ανταρτών»

 Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει  η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.  Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα  καταψηφίσει την κυβέρνηση ή επιλέξει  «παρών» ή η αποχή. Στην αριστερή πλατφόρμα λένε ότι “είναι όπλο μας και η αποχή και το «παρών».  Σε μια τέτοια περίπτωση, οι 43 αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ θα απέχουν της ψηφοφορίας και το ίδιο να πράξουν και οι 17 βουλευτές του «Ποταμιού». Αυτό σημαίνει, ότι επί των παρόντων 240 βουλευτών, η κυβέρνηση θα χρειαστεί το 50%+1 των ψήφων, δηλαδή 121 βουλευτές που θα πουν «Ναι».

Ο Στάθης Λεουτσάκος  από τα ηγετικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε δηλώσεις του το πρωί στο Σκάϊ δεν ξεκαθάρισε εάν θα δώσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ωστόσο, ότι «Μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες ασύμβατες», ενώ στο Mega δήλωσε. “Θα τα δούμε όλα συγκεκριμένα όταν φτάσει η στιγμή. Πιθανότατα να μην χρειαστεί. Η κυβέρνηση ίσως δεν είναι ωφέλιμο να επιδιώξει έναν εκβιασμό της ψήφου των βουλευτών. Γιατί δεν κινδυνεύει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ‘όχι’ υπερασπιζόμενοι τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη μνημονιακή πολιτική που κάκιστα υιοθέτησε τελευταία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο, καθηγητή Γ. Σωτηρέλη που μίλησε στον Σκάι, η κυβέρνηση χρειάζεται το 50+1 των παρόντων για να μην απολέσει την εμπιστοσύνη της Βουλή και πάντως, τουλάχιστον 120 ψήφους.

Επιχείρηση ενότητας από 17 βουλευτές

Ενωτικό κίνημα από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ψηφίσει είτε «ναι» είτε «όχι» ή «παρών». Σε κείμενό τους, εκφράζουν τη λύπη τους για τις ακραίες συμπεριφορές που εκδηλώθηκαν απ’ όλες τις πλευρές στην ψηφοφορία στη Βουλή. Κι ακόμη ζητούν να γίνει συνέδριο πριν τις εκλογές, ώστε το κόμμα να πάει ενωμένο στις κάλπες.Συνέχεια

Πρώτα η πρώτη δόση του δανείου

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.