Εργατικό Επιμελητήριο Αυστρίας: Η τρόικα ευθύνεται για την φτωχοποίηση των Ελλήνων

13 Απρ 2015

Στην Τρόικα και στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της, αποδίδει την ευθύνη ο ερευνητής του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Λούκας Ομπερντόρφερ, για την φτωχοποίηση των Ελλήνων. Μάλιστα σημειώνει πως πρόκειται για ένα μόρφωμα που βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπως ακριβώς και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ο Ομπερντόρφερ σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία εξήγησε πως σωστό βήμα θα αποτελούσε μια αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δικαίωμα άσκησης «βέτο» από μέρους του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από το 2010 τα προγράμματα για την Ελλάδα υπαγορεύονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλει ριζική λιτότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω κοινωνικού «dumping», δηλαδή την εκμετάλλευση του χαμηλότερου κόστους εργασίας. Αυτά τα μέτρα οδηγούν σε μαζική φτωχοποίηση του πληθυσμού, σε μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 25% , σε αύξηση της ανεργίας κατά 28%, σε αύξηση της παιδικής θνησιμότητας και των αυτοκτονιών, σε εκτίναξη του δημόσιου χρέους από το 120% το 2010 σε 175%.

Ακόμα, ο Ομπερντόρφερ έκανε παραλληλισμούς με την κρίση της δεκαετίας του 1930 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και υποστηρίζει τη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εξαχθούν διδάγματα και να συγκληθεί μια Διεθνής Διάσκεψη Χρέους.

Τέλος, υπενθύμισε ότι το μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας ήταν υψηλότερο, ανερχόμενο στο 200% του ΑΕΠ και μη βιώσιμο, ώστε να αποφασιστεί τότε η διαγραφή του, που συνετέλεσε στην γερμανική οικονομική ανάκαμψη.