Ερντογάν: Κέντρο καταπίεσης, βίας και ναζισμού η Ευρώπη

06 Απρ 2017

“Κέντρο του ναζισμού» χαρακτήρισε την Ευρώπη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δέκα μέρες πριν το ιστορικό δημοψήφισμα για την συνταγματική αλλαγή που θα ενισχύσει τις εξουσίες του.
Η δημοσκοπική εταιρία Gezici, της οποίας οι έρευνες συνήθως υπερεκτιμούν την στήριξη της αντιπολίτευσης, βάζει για πρώτη φορά το «ναι» να προηγείται στο 53,3 τα εκατό στις αρχές Απριλίου. Τον περασμένο μήνα ο ιδρυτής της εταιρίας Murat Gezici έδινε στο «όχι» μπροστά με 51.1 τα εκατό.
Σύμφωνα με την έρευνα ο Ερντογάν έχει επωφεληθεί από το ισχυρό εθνικιστικό αίσθημα που αναδείχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
«Ο εθνικισμός έχει άνοδο στην Τουρκία μετά τις 15 Ιουλίου και η αντιπολίτευση παραμένει αδύναμη να δημιουργήσει ένα αφήγημα που θα συσπειρώνει την κοινωνία από αυτή την άποψη» λέει η εταιρία σε ανακοίνωση.
Στις 16 Απριλίου θα αποφασιστούν συνταγματικές αλλαγές κάνοντας το πολίτευμα εκτελεστική προεδρία, αλλαγή που ο Ερντογάν λέει ότι χρειάζεται η χώρα για να αποκτήσει ισχυρή ηγεσία και σταθερότητα.
Το δημοψήφισμα έχει διχάσει την χώρα. Οι αντίπαλοι του Ερντογάν φοβούνται αύξηση του αυταρχισμού από έναν ηγέτη που βλέπουν ότι είναι αποφασισμένος να διαβρώσει την δημοκρατία της σύγχρονης Τουρκίας και τα κοσμικά θεμέλιά της.
Η εκστρατεία του Ερντογάν, με τον ίδιο και τα μέλη της κυβέρνησης να κυριαρχούν με πολλές καθημερινές ομιλίες σε όλα τα μεγάλα μμε, παίζει το χαρτί του εθνικισμού για να προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της χώρας.
Εχει κατηγορήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία για «ναζιστικές μεθόδους» εξαιτίας της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων με ομιλητές υπουργούς του και έχει απειλήσει να «επαναξιολογήσει τις σχέσεις με την ΕΕ».
«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον το κέντρο της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Έχει γίνει κέντρο καταπίεσης, βίας και ναζισμού» είπε στο πλήθος που ανέμιζε τουρκικές σημαίες στην επαρχία Μπαλικεσίρ.
«Μπροστά μας βρίσκεται μια ήπειρος που σαπίζει. ..Η Ευρώπη έχει τελειώσει, δεν έχει τίποτα να πει στον κόσμο ή σε μας» είπε.
«Τα ρατσιστικά κόμματα κρατούν τους ηγέτες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην παλάμη του χεριού τους» σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν ότι η αναμέτρηση είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι θα ήθελε ο Ερντογάν. Κάποιοι εξακολουθούν να δείχνουν προβάδισμα για το όχι. Ιδιωτικά στελέχη του ΑΚΡ λένε ότι περιμένουν νίκη του «ναι» με 56 τα εκατό, αρκετά πιο κάτω από το 60 που επιθυμεί ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος προσδοκά στην στήριξη των Τουρκων του εξωτερικού.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το Νοέμβριο του 2015, το 59 τα εκατό των Τούρκων που ψήφισαν στη Γερμανία, ψήφισαν το κόμμα του, αν και η συμμετοχή ήταν χαμηλή
Η τελευταία έρευνα της Gezici που έγινε σε 24 επαρχίες 1-2 Απριλίου προβλέπει συμμετοχή 82-83 τα εκατό και δίνει στο «ναι» 56 τα εκατό αν η συμμετοχή είναι χαμηλότερη.