Τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει απασχολήσει τόσο όσο ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τον πρώτο του χρόνο στο Λευκό Οίκο.
Η αμερικανική οικονομία είναι γεμάτη ενέργεια, οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ έχει θετικό αποτέλεσμα. Αλλά η απρόβλεπτη κατάστασή του και οι αποτυχίες του στο Twitter προκαλούν σχεδόν καθημερινές αναταραχές και εντάσεις.
Η γερμανική FAZ καταγράφει σε αριθμούς αυτόν τον πρώτο χρόνο.
• 4.4 δισεκατομμύρια δολάρια: Αυτό είναι το ύψος των περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης Τραμπ σύμφωνα με το Forbes : ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια), η υπουργός Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒός (1,25 δισ), ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (325 εκατομμύρια) και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν (300 εκατομμύρια).
• 47 εκατομμύρια οπαδοί: Τόσοι άνθρωποι ακολουθούν τον Αμερικανό πρόεδρο στο Twitter. Η Κέιτι Πέρι έχει 108 εκατομμύρια, ο Τζάστιν Μπίμπερ 105 εκατομμύρια. Ο τρίτος στην κατάταξη, ο Μπαράκ Ομπάμα , ακολουθείται στο Twitter από 99 εκατομμύρια ανθρώπους.
• 2600 Tweets : Τόσα είναι τα tweets που έχει κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Σε 174 υπήρχε η λέξη «Fake News».
• 20 δισ. δολάρια: Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αυτό είναι το ποσό θα κοστίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό που θέλει να κατασκευάσει ο Τραμπ.
• 310.531 συλλήψεις: Τόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν στα σύνορα του Μεξικού το περασμένο έτος μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων.
• 81.603 άτομα απελάθηκαν: Πέρυσι, περίπου 15.000 άτομα απελάθηκαν περισσότερα από ό, τι το προηγούμενο έτος.
• 29,9 ΔΜΣ : Αυτός είναι ο δείκτης μάζας σώματος του προέδρου. Στα 30, αρχίζει η παχυσαρκία.
• 86 ημέρες στο γήπεδο του γκολφ: Το ABC News μέτρησε τις μέρες που πέρασε ο Τραμπ σε ένα γήπεδο γκολφ: 86. Δηλαδή κάθε τέταρτη ημέρα έπαιζε γκολφ.
• 98% αρνητικά σχόλια: Αυτό είναι το ποσοστό των ειδήσεων του γερμανικού δικτύου ARD με αρνητικές ειδήσεις για τον Τραμπ. Έτσι, η γερμανική δημόσια ραδιοτηλεόραση ξεπέρασε το CNN (93% αρνητικά ), NBC (93% αρνητικά ), CBS (91%) και τους New York Times (87 %). Το Fox News είχε 52% αρνητικά σχόλια σύμφωνα με το Media Tenor.
• 4,1% : Σε αυτό το επίπεδο, το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί. Τον Ιανουάριο του 2017, ήταν 4,9%. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεκινήσει το 2008 με 5%, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο αριθμός ανέβηκε στο 10%, πριν μειωθεί στο 5% στο τέλος.
• 3%: Μετά από μια αδύναμη εκκίνηση, η οικονομία της Αμερικής αυξήθηκε περισσότερο από 3% σε κάθε ένα από τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2017.
• 340 δισεκατομμύρια δολάρια: Αυτό είναι το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής με την Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ) το 2017, εκτιμούν οι ειδικοί. Είναι 17 % υψηλότερο από πέρυσι.
• 40%: Αυτό το ποσοστό του πληθυσμού βλέπει τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ θετικά. Το 55 % τον απορρίπτει.
• 56%: Αυτό είναι το ποσοστό των Ισραηλινών που τον εμπιστεύονται όταν πρόκειται για παγκόσμια ζητήματα, από 49 %για τον προκάτοχό του. Στη Ρωσία, 53 % πιστεύει σε αυτόν, από 11% για τον Ομπάμα. Στη Γερμανία και το Μεξικό, από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ καταγράφει βαθιά πτώση: μόνο 5% των Μεξικανών τον εμπιστεύεται και μόλις το 11% των Γερμανών. Οι τελευταίοι είχαν τον Μπαράκ Ομπάμα στην καρδιά τους. Το 85% τον εμπιστευόταν ότι θα βοηθούσε στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ