Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα ιδρυτικό συνέδριο νέου κόμματος στο χώρο του προοδευτικού Κέντρου, που θα βάλει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, όμως το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη.
«Κινδυνεύει να σαπίσει η υπόθεση της ίδρυσης ενός νέου κόμματος στο χώρο του μεταρρυθμιστικού , προοδευτικού κέντρου . Είναι ώρα δράσης και οριστικών αποφάσεων . Σε αντίθετη περίπτωση , ο χώρος αυτός , ο κόσμος του οποίου δεν εκπροσωπείται πολιτικά , είναι προφανές ότι θα λεηλατηθεί είτε από τη ΝΔ , είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι καιροί – κατά την απόψή μου- ου μενετοί».
Ζητούμενο για τη δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού φορέα στο χώρο του προοδευτικού κέντρου, πρόσθεσε, είναι να μιλήσει πολύ καθαρά. Αυτό δηλαδή που αποφεύγουν να κάνουν όλοι. Για να μπορέσει να εκπροσωπήσει αυτούς που θέλουν να δουν τη χώρα να στέκει ξανά στα πόδια της και από εκεί και πέρα όποια πολιτική δύναμη θέλει να υιοθετήσει αυτή την ατζέντα. Εμείς δεν πάμε με αποκλεισμούς , του τύπου αυτός είναι προνομιακός συνομιλητής και αυτός όχι.
Είναι ώρα πρόσωπα και κινήσεις να προχωρήσουν ή να δηλώσουν αν έχουν αποφασίσει να πάνε στο ιδρυτικό συνέδριο αυτού του καινούργιου πολιτικού φορέα, επαναλαμβάνω όχι απλώς ενός καινούργιου κόμματος , αλλά ενός μεταρρυθμιστικού κόμματος του προοδευτικού κέντρου, το οποίο θα βάλει την ατζέντα της χώρας .Οι συντελεστές είναι συγκεκριμένοι. Θα μπορούσαν να είναι με βάση τουλάχιστον τη δημόσια παρουσίαση και έκφρασή τους και ο κ. Βενιζέλος και η κα Διαμαντοπούλου και ο κ Θεοδωράκης με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και οι κινήσεις πολιτών καθώς και όποιοι άλλοι κατανοούν αυτή την ανάγκη. Σαφώς εντάσσω τον κ. Θεοδωράκη και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ στο χώρο του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού κέντρου. Απο εκεί και πέρα απαιτείται ευρύτερη σύμπραξη δυνάμεων. Καθένας από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα . Ούτε ο κ Θεοδωράκης με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ , ούτε εγώ , ούτε οι υπόλοιποι.
Υπάρχει χώρος και πολύ μεγάλος, γιατί ο κόσμος δεν πιστεύει ούτε στη μεταρρυθμιστική δυνατότητα της ΝΔ και έχει απορρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα τελείως αντιμεταρρυθμιστικό, λαικιστικό κόμμα. Υπάρχει πολύς κόσμος πολιτικά ανέστιος και απελπισμένος. Προσωπικά πιστεύω σε καθαρές λύσεις που περιλλαμβάνουν μια καθαρή ατζέντα διακυβέρνησης της χώρας βάσει των αναγκών που προκύπτουν από το πρόβλημά της.»
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί εξαιρεί το ΠΑΣΟΚ από ένα τέτοιο εγχείρημα, ο κ. Φλωρίδης απάντησε: Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράζεται από την ηγεσία του το τελευταίο διάστημα και βάσει της απόφασης της περασμένης Κυριακής, λέει ότι όποιος θέλει, να έρθει εδώ. Είναι σαφές επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να ακολουθήσει μια πολιτική επιτήδειου ουδέτερου , με την έννοια του όχι με τη ΝΔ , όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, του επιτήδειου ουδέτερου, ο οποίος δεν είναι ούτε από εδώ ούτε από εκεί και στην πραγματικότητα παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώ για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ . Προχθές είδα και μια υπερφίαλη ανακοίνωση που έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ καί όστις θέλει οπίσω μου ελθείν και θέτει τον εκλογικό του μηχανισμό, η μάλλον τις οργανώσεις του σε εκλογική ετοιμότητα. Αυτό βέβαια ακούγεται και ως πλάκα. Ενα κόμμα του 4% να είναι σε εκλογική ετοιμότητα . Είναι υπεκφυγή.
Για το ΠΑΣΟΚ μίλησα όσον αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, επί του ζητήματος αυτού. Εάν το ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε να διαθέσει τον εαυτόν του στη δημιουργία αυτού που περιγράφω , είναι προφανές ότι είναι αποδεκτό. Αλλά να διαθέσει τον εαυτό του , αυτοδιαλυόμενο Αν το θελήσει απο μηδενική βάση , να πάμε. Εναπόκειται σε αυτό να κάνει τις επιλογές, μέχρι στιγμής δεν είναι σε αυτή τη κατεύθυνση».