Δύο σχεδόν ταυτόχρονες ένοπλες επιθέσεις σημειώθηκαν στο Ιράν το πρωί της Τετάρτης στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στα νότια της Τεχεράνης με τουλάχιστον 12 νεκρούς, σύμφωνα με τοπικά κρατικά μέσα.

Γυναίκες τρέχουν μέσα στο κοινοβούλιο στη διάρκεια της επίθεσης του ΙΚ. TIMA via REUTERS
Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν «μια τρομοκρατική ομάδα» που σχεδίαζε μια τρίτη επίθεση, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο κοινοβούλιο και το μαυσωλείο ανακοίνωσε το πρακτορείο AMAQ. «Μαχητές του ΙΚ επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και το Ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη» λέει η ανακοίνωση. Αν επαληθευτεί, θα είναι οι πρώτες επιθέσεις από την σουνιτική ομάδα στην σιιτική μουσουλμανική χώρα. Το ΙΚ συχνά παροτρύνει τους μαχητές του να επιτεθούν σε ιρανικούς στόχους και κατακεραυνώνει το «αιρετικό» σιιτικό Ιράν για τη βοήθεια που παρέχει στις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ να καταπολεμήσουν το ΙΚ. Το βίντεο που μετέδωσε το πρακτορείο Amaq περιλάμβανε ηχητικό ντοκουμέντο ενός άντρα να λέει: «Θέε μου, σ’ ευχαριστώ. [ήχος πυροβολισμού]. Νομίζετε ότι θα φύγουμε; Οχι! Θα μείνουμε εδώ, με τη θέληση του Θεού.»

Μέλη των ειδικών δυνάμεων έξω από το κοινοβούλιο στη διάρκεια της επίθεσης του ΙΚ. Tasnim News Agency/Handout via REUTERS
Οι επιθέσεις είχαν στόχο το κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί έλαβαν χώρα λιγότερο από ένα μήνα μετά την επανεκλογή του προέδρου Χασάν Ρουχανί, ο οποίος είναι μετριοπαθής.
Οι δράστες ντυμένοι ως γυναίκες μπήκαν από την κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου, δήλωσε ο υφυπουργός εσωτερικών Mohammad Hossein Zolfaghari, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.΄
«Ενας από αυτούς σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών και ένας άλλος πυροδότησε ζώνη εκρηκτικών» συμπλήρωσε.
Περίπου πέντε ώρες μετά τις πρώτες αναφορές, τα ιρανικά μέσα ανακοίνωσαν ότι τα 4 άτομα που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο είναι νεκρά και το επειδόσιο έχει λήξει.
Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν από τους δράστες, είπε ο επικεφαλής του τμήματος πρώτων βοηθειών του Ιράν στο πρακτορείο IRIB.
Περίπου μισή ώρα αργότερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί και τραυμάτισαν αρκετά άτομα, σύμφωνα με το αγγλόφωνο κανάλι του Ιράν Press TV.
Ο Zolfaghari είπε ότι ένας από τους δράστες ανατινάχθηκε και ένας άλλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Είναι χτύπημα στον Ρουχανί. Πώς μπορούν 4 ένοπλοι να μπουν στο κοινοβούλιο, όπου πάντα η ασφάλεια είναι πολύ ισχυρή;» λέει στο reuters αξιωματούχος που ζήτησε να μείνει ανώνυμος.
Ο Ρουχανί επικράτησε στις εκλογές των αντιπάλων του που είχαν την στήριξη του σκληροπυρηνικού ιερατείου και του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι η ισχυρότερη δύναμη ασφάλειας της χώρας.
Η Ιρανική τηλεόραση μεταδίδει ότι η συνεδρίαση του κοινοβουλίου άρχισε και πάλι και μετέδωσε από την εναρκτήρια σύνοδο η οποία συνεχίζεται κανονικά.

Φωτογραφία αρχείου: Το μαυσωλείο του ιδρυτή της Ισλαμικής δημοκρατίας Αγιατολάχ Χομεϊνί στη διάρκεια της εκδήλωσης για την επέτειο θανάτου του στις 4 Ιουνίου 2017. TIMA via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY.
reuters.com