Κρίσιμη συνάντηση για την συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση θα έχει σήμερα, Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Βερολίνο.
Η συνάντηση πραγματοποιείται ένα 24ωρο πριν από το Eurogroup της Μάλτας, στο οποίο θα παρουσιαστεί το σχέδιο συμβιβασμού που φαίνεται να επιτυγχάνεται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Η εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε μεν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. Επισήμανε ότι «έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ, δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρίνιζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».
Από την πλευρά του τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και η Κομισιόν «βλέπουν» πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν αποκλείουν να βγει «λευκός καπνός» στο Eurogroup της Μάλτας αύριο, Παρασκευή.
«Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι εφικτή εάν όλα τα μέρη δείξουν καλή θέληση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει για αυτό στο Eurogroup στη Βαλέτα», αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες κράτησε σκληρούς τόνους κατά στην συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τούσκ ζητώντας λύση «εδώ και τώρα» και αξιώνοντας μέχρι και έκτακτη σύνοδο Κορυφής. Αν και ο ίδιος λίγες ώρες αργότερα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόταση του δεν θα γίνει πράξη , παραμένει εντούτοις ισχυρό το αίτημα του για άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει υποπέσει η κυβέρνηση.
Προς την κατεύθυνση της αίσιας έκβασης ήταν και η σημερινή παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 προέβλεψε (για μια ακόμα φορά) θετικές εξελίξεις επιχειρώντας να καλλιεργήσει αισιόδοξους τόνους ένα μόλις 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup στην Μάλτα.