Λυκούδης: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας με διάρκεια

17 Ιουλ 2015

Συνέντευξη στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη στον Αθήνα 9.84 παραχώρησε ο βουλευτής του Ποταμιού στην Α΄Αθήνας Σπύρος Λυκούδης.

Για το αδιέξοδο της κυβέρνησης:
Υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα με την κυβέρνηση και αυτό είναι και μία απάντηση προς τον κύριο Τσίπρα και όσους λένε τόσο καιρό ότι κάποιοι απεργάζονται σχέδιο για την αριστερή παρένθεση. Αν συμβεί αυτό, θα είναι γιατί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίζουν την κυβέρνηση. Αυτό για να θυμόμαστε ποιος έχει πει και τι.

Για το ενδεχόμενο εκλογών:
Δεν ξέρω κατά πόσο θα λυθεί κάτι αν πάει σε εκλογές ο πρωθυπουργός το φθινόπωρο. Τι θα κάνει; Θα θέσει 40 βουλευτές εκτός λίστας; Αυτό είναι μία επιλογή. Αν δεν κάνει αυτό, δεν καταλαβαίνω γιατί να κάνει τις εκλογές. Το πιο πιθανό άλλωστε είναι ότι αν κοπούν αυτοί οι βουλευτές θα δημιουργήσουν έναν νέο πολιτικό φορέα. Άρα πάμε σε εκλογές με άλλους συσχετισμούς. Τέλος πάντων αυτά είναι αστεία σε μία χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Για το ενδεχόμενο κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τη στάση του Ποταμιού:
Θα κάνω μία προσωπική εκτίμηση. Οι πρωτοβουλίες θα ξαναπώ ότι ανήκουν στον κ. Τσίπρα. Είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός και ακόμα διατηρεί μία μεγάλη δημοφιλία. Χαρακτηριστικότερες αντικειμενικές συνθήκες για δημιουργία ευρεία συναίνεσης από τις σημερινές δεν υπάρχουν. Δεν μιλάω για να προτείνει το Ποτάμι πχ κάποιους για υπουργούς ή να μπει μόνο του σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάω για κυβέρνηση συνεργασίας πολλών δυνάμεων και μάλιστα με διάρκεια. Μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου. Και αναφέρομαι σε κυβέρνηση με επικεφαλής – προφανώς! – τον πρωθυπουργό. Και πιστεύω ότι σε αυτήν την περίπτωση το Ποτάμι θα έπρεπε να συμβάλει και με πολιτικά στελέχη, όπως και όλα τα κόμματα. Ξαναλέω όμως, όχι μία κυβέρνηση 2-3 μηνών για να πάμε σε εκλογές, μία κυβέρνηση με διάρκεια.

Για το αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας κυβέρνηση εθνικής ενότητας:
Διάβασα ότι ο Τσίπρας χαρακτήρισε οποιαδήποτε σχετική τέτοια σκέψη ως σχέδιο κύκλων της διαπλοκής. Αγανακτώ πια! Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, να προτείνει κάποιος μία κυβέρνηση συναίνεσης για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα και να τον κατηγορούν ότι υπηρετεί την διαπλοκή!