Μέρκελ: Η Λαγκάρντ θα πιέσει για συμμετοχή του ΔΝΤ αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις στο συνταξιοδοτικό

17 Αυγ 2015

Βέβαιη ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα πιέσει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας εμφανίσθηκε η Aνγκελα Μέρκελ παραμονές της ψηφοφορίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος βοηθείας.

Μάλιστα ανέφερε χθες ότι εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, η Λαγκάρντ «θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ τη συμμετοχή στο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο», παράλληλα απέκλεισε εκ νέου «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης όπως επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων.

Μετά την έγκριση του προγράμματος από το Eurogroup και εν όψει της εκταμίευσης της πρώτης δόσης στις 20 Aυγούστου, η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε μιλώντας στο ZDF πως η Αθήνα «βλέπει τώρα ότι η χώρα μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της μόνο εάν πραγματικά μεταρρυθμιστεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του γερμανικού Κοινοβουλίου την Τετάρτη αρνήθηκε να εκτιμήσει πόσοι από τους βουλευτές του κόμματός της, CDU, και των χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα καταψηφίσουν, όμως δήλωσε ότι θα εργαστεί για να πείσει τους βουλευτές για την ορθότητα της θέσης της.

Τέλος αν και η έγκριση θεωρείται βέβαιη, καθώς το SPD και οι Πράσινοι θα ψηφίσουν υπέρ, οι αντάρτες του κυβερνώντος κόμματος σύμφωνα με αναλυτές, ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσουν τους 65 της προηγούμενης ψηφοφορίας, ενώ στο Βερολίνο ακούγεται ότι ο αριθμός θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί.