Οχι των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για την εξίσωση στα εργασιακά του συμφώνου συμβίωσης με τον γάμο

16 Νοε 2016

Πλήγμα για την κυβέρνηση είναι η άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που επικυρώνει ευρωπαϊκή οδηγία, που προβλέπει την καθολική εξίσωση στα εργασιακά του συμφώνου συμβίωσης με το γάμο (είτε αφορά ετερόφυλους, είτε ομόφυλους), αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο, όπως για παράδειγμα η διεκδίκηση συνυπηρέτησης και οικογενειακών επιδομάτων.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, την Τρίτη, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα 3 και 4 του πρώτου μέρους το σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχουν διατάξεις που αφορούν την καθολική εξίσωση του γάμου με το Σύμφωνο Συμβίωσης και πως «ανοίγει ο δρόμος και για την τεκνοθεσία» από ομόφυλα ζευγάρια.

«Πάμε να νομιμοποιήσουμε το τρίτο φύλο» υπογράμμισε ο Κ. Κατσίκης και έκανε λόγο για «αποχριστιανισμό των σύγχρονων κοινωνιών» και για διαμόρφωση «κοινωνίας χαλαρών ηθών».

Επιφύλαξη εξέφρασαν και οι εισηγητές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξήγησε ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών έχει αντιστοιχία με το Σύμφωνο Συμβίωσης ετερόφυλων ζευγαριών, οι έννομες συνέπειες του δεύτερου πλέον μεταφέρονται στο χώρο του πρώτου, ως έννομες συνέπειες και ως πεδίο εφαρμογής. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, ούτε υιοθεσία, ούτε γάμος κ.λπ. Για αυτά τα θέματα, εάν κάποια κυβέρνηση αντιληφθεί κάπως διαφορετικά τα πράγματα, θα πρέπει να νομοθετήσει».

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι θα υπερψηφίσουν την κοινοτική οδηγία.

Η υπό συζήτηση ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει επίσης ποινικές και χρηματικές κυρώσεις εφεξής για τις διακρίσεις λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων, ασθένειας, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κτλ, ενώ επιχειρείται η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών αυθαιρεσίας όπως βασανιστήρια που διαπράττονται από αστυνομικούς, λιμενικούς ή σωφρονιστικούς υπαλλήλους προκειμένου η χώρα να αποφεύγει «ευρωκαταδίκες» και αποζημιώσεις. Κομβικό ρόλο αναλαμβάνει πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος θα διερευνά τέτοια περιστατικά.