Ολάντ:«Καλός συμβιβασμός», η συμφωνία με την Ελλάδα

21 Φεβ 2015

«Καλό συμβιβασμό» χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στις Βρυξέλλες για την επέκταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, για τέσσερις μήνες, αποφεύγοντας τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.«Για την Ευρώπη και την Ελλάδα βρέθηκε ένας καλός συμβιβασμός», είπε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση, στο Παρίσι.

 

«Στο θέμα της Ελλάδας, αναζητήσαμε μια καλή λύση. Η καλή λύση ήταν να παρατείνουμε τη χρηματοδότηση επιτρέποντας στην Ελλάδα να διασφαλίσει τη μετάβαση και να μπορέσει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Η καλή λύση ήταν επίσης να της δώσουμε χρόνο ώστε να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις της και να γίνει επίσης σεβαστή η επιλογή των Ελλήνων ψηφοφόρων», πρόσθεσε. «Η Ευρώπη από την πλευρά της πρέπει να δείξει αξιοπιστία αλλά επίσης και αλληλεγγύη. Αξιοπιστία, επειδή πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες τις χώρες (…) Αλληλεγγύη, επειδή όταν υπάρχουν χώρες που υποφέρουν είναι θεμιτό να μπορούμε να τους συμπαρασταθούμε ζητώντας τους ταυτόχρονα να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ελλάδα έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Της ζητήθηκαν πολλές θυσίες. Τώρα, πρέπει να δοθεί χρόνος αλλά ταυτοχρόνως να τηρηθούν οι δεσμεύσεις επειδή οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι είναι αυτοί που επέτρεψαν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση», συνέχισε ο Ολάντ.
«Αναζητούμε πάντα με την (καγκελάριο της Γερμανίας) Άγγελα Μέρκελ τον σωστό συμβιβασμό, τη σωστή λύση. Και όταν καταφέρνουν να συμφωνήσουν η Γαλλία με τη Γερμανία, ενισχύεται όλη τη Ευρώπη», κατέληξε