Ολλανδία: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο ακροδεξιός υποψήφιος

15 Φεβ 2017

Ξεκινά την Τετάρτη η προεκλογική περίοδος για την Ολλανδία με τον ακροδεξιό αντι-ισλαμιστή Γκερτ Βίλντερς να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Ο Βίλντερς, ευρωσκεπτικιστής αντι-μετανάστης οπαδός του Τραμπ έχει βαπτίσει τις εκλογές της 15ης Μαρτίου την απαρχή της «Πατριωτικής Άνοιξης» στην Ευρώπη, με τους Γάλλους και τους Γερμανούς ψηφοφόρους να ακολουθούν την Ολλανδία στις κάλπες τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα.
Σε αντίθεση με τις νίκες Τραμπ και Brexit, η νίκη του Βίντερς και του κόμματός του (Κόμμα για την Ελευθερία) δεν θα είναι σοκ μιας και προηγείται στις δημοσκοπήσεις τα δύο τελευταία χρόνια, και το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτη μια κυβέρνηση συνασπισμού από 4 ή περισσότερα κόμματα.
Ο κύριος αντίπαλός του πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε του συντηρητικού VVD ποντάρει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης για να ανακτήσει την δημοτικότητα που χάθηκε στα χρόνια της λιτότητας 2012-2014.
Το κόμμα του Βίλντερς αναμένεται να κερδίσει το 20% των ψήφων και το VVD το 16%. Μόνο ένα κόμμα έχει πει ότι θα δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία με τον Βίλντερς του οποίου η πολιτική θεωρείται από πολλούς σαν προσβλητική και σε πολλές περιστάσεις αντισυνταγματική.
Στις εκλογές παίρνουν μέρος 31 κόμματα, με 14 να κερδίζουν τουλάχιστον μία έδρα στο 150μελές Ολλανδικό κοινοβούλιο. Τα τρία κόμματα που ακολουθούν τα δύο πρώτα υπολογίζεται ότι θα πάρουν ποσοστά μεταξύ 10 και 11 τα εκατό.
Η νίκη του Βίλντερς δεν αναμένεται να οδηγήσει την Ολλανδία εκτός ΕΕ, σε κλείσιμο συνόρων σε μουσουλμάνους μετανάστες ή την επαναφορά του ολλανδικού νομίσματος, πολιτικές που ενστερνίζεται μόνο το δικό του κόμμα.
Τον Δεκέμβριο ο Βίλντερς καταδικάστηκε για υποκίνηση διακρίσεων σε βάρος Μαροκινών. Θαυμαστής του Τραμπ, ο Βίλντερς έχει πει ότι η Ολλανδία δεν χρειάζεται να χτίσει τείχος για να κρατήσει εκτός του ξένους, αλλά να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους.
Αν το κόμμα PVV του Βίλντερς βγει πρώτο αλλά δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Ρούττε θα πρέπει να προσπαθήσει να φτιάξει ένα κεντρώο συνασπισμό με αρκετά κόμματα που μοιράζονται κάτι περισσότερο από την αντίθεση με τον Βίλντερς.
Σ’αυτή την περίπτωση «θα μείνουμε στη θέση μας και θα διαχειριστούμε τη χώρα μέχρι υπάρξει νέος συνασπισμός» είπε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ την Τρίτη. «Αυτό μπορεί να κρατήσει μέχρι και τέσσερα χρόνια».
Δημοσκόπηση του Motivaction έδειξε ότι πάνω από 61 τα εκατό βλέπει τους Ολλανδούς πολιτικούς σαν «ελιτιστές, αναξιόπιστους και ανέντιμους» ενώ περίπου το 37% των πιθανών ψηφοφόρων λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει.

πηγή: reuters.com