Όταν δεν ξέρεις τι θέλεις

Ζαχαρίας Ζούπης 07 Ιουν 2017

Σε λίγες μέρες συνεδριάζει το περίφημο πια Eurorgoup της 15ης Ιουνίου ,στο οποίο δεν φαίνεται επιφυλάσσει και τίποτα το θετικό για την Κυβέρνηση και τους στόχους που έθετε. Πάει και το χρέος, πάει και η ποσοτική χαλάρωση .Ο μεγάλος στόχος φαίνεται να είναι πια, μη τυχόν δεν πάρουμε και την δόση ! Αυτή είναι η θλιβερή κατάληξη μιας δήθεν διαπραγμάτευσης που διαρκεί πάνω από ενα χρόνο που καταλήγει σε μια ήττα, αφού προηγήθηκαν μια σειρά από ηχηρά χαστούκια και μια σειρά ανοησίες δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό μέχρι και δεκάδες στεκέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορεί να προκαλεί εντύπωση αυτή η εξέλιξη. Αυτή την κατάληξη έχουν ως αποτέλεσμα , όσοι προσέρχονται σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς θέλουν, όταν άλλο είναι το θέμα και σε άλλο κεντράρουν και όταν αυτό που ενδιαφέρει είναι το επικοινωνιακό μήνυμα στην εκλογική πελατεία, όταν κάθε μέρα αλλάζεις δύο- τρεις φορές την θέση σου. Αυτή είναι η κατάληξη όσων παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται και τελικά καταλαβαίνουν ότι και οι άλλοι συνομιλητές γνωρίζουν καλά αυτό το παιχνίδι συν ότι είναι και πιο ισχυροί και αν μη τι άλλο είναι αυτοί που σε δάνεισαν. Το παιχνίδι « παίζουμε ότι μεταρρυθμιζόμαστε» οδηγεί και τους συνομιλητές σου στο παιχνίδι « άστε τους να λενε, ας δούμε πως θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω».

Η Κυβέρνηση έκανε σειρά λαθών δείχνοντας ότι δεν κατάλαβε τίποτα από το 2015ότι δεν κατανοεί καν τις διεθνείς διεργασίες

Ξεκίνησε για μια απλή αξιολόγηση και με την επιμονή της στο θέμα του χρέους την μετέτρεψε σε γενικευμένη συζήτηση που μόνο σε λύση υπέρ των εταίρων μπορεί να καταλήξει και ήδη κατάφερε να φέρει πέντε δις. ευρώ μέτρα με το 3ο plus Μνημόνιο και το 4ο Μνημόνιο, χωρίς να γνωρίζει τι άλλες εκπλήξεις μας επιφιλάσσονται για το άμεσο μέλλον. Τρενάρισε έτσι δίχως λόγο τον χρόνο και έπεσε πάνω στις εκλογές της Γερμανίας , όταν όλοι της φώναζαν ότι αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγει.  Έτσι από το ούτε ένα ευρώ μέτρα έφτασε στα 5 δις.ευρώ μέχρι στιγμής.Από την γραβάτα που θα φορούσε ο κ. Τσίπρας έφτασε στον φόβο μην φάει και φέσι.

 

Οι διαρκείς μεταμορφώσεις της δε, την εμφανίζει πια παντελώς αναξιόπιστη και στα μάτια μιας συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας ,αλλά και απομονωμένη πολιτικά από όλους όσους δεν θέλουν να φανούν χρήσιμοι ηλίθιοι για άλλη μια φορά. Τα « έξυπνα « κολπάκια του κ.Τσίπρα όταν έβαλε την Αντιπολίτευση να ψηφίσει το 3ο Μνημόνιο για να τους πάει μετά σε εκλογές με το σύνθημα « η αυτοί η εμείς»  και να τους κατηγορεί και επιπλέον, κάνει δύσπιστους πια ακόμα και αυτούς που θα ήθελαν να δουν μια συναίνεση. Εν πάσει περιπτώσει υπάρχει Κυβέρνηση που υπερηφανεύεται ότι έχει αραγή κοινοβουλετική πλειοψηφία.Ας χειριστεί όσα μόνη της.

Έτσι πορεύεται η Κυβέρνηση,ζαλισμένη και χωρις σαφείς στόχους , απομονωμένη μέσα και έξω από την χώρα. Ψάχνει το τέρμα που είπε και ο Ε.Τσακαλώτος. Επικαλείται την επιτυχία στις συμμαχίες ,αλλά τίποτα δεν δείχνει να συβαίνει κάτι τέτοιο. Aντίθετα, όλοι έκαναν σαφείς τις θέσεις τους η μάλλον την θέση τους : Συμμορθωθείτε ! Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα. Άλλωστε , όπως σπέρνεις θερίζεις.

Τι έμεινε για την Κυβέρνηση; Η επίκκληση ότι θα πάει σε πολιτική Συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.Αλοίμονο ! Όποτε το ακούσαμε αυτό από τα κυβερνητικά χείλη τα τεευταία χρόνια , υποστήκαμε δεινή ήττα ως χώρα με πολύ άσχημα αποτελέσματα για την ζωή μας. Αυτό θα συμβεί και τώρα για ένα λόγο παραπάνω.Λίγο μετά την στλαση του Τραμπ  που αναστλατωσε τον πλανητη, το βασικό θέμα θα είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος . Λίγες μέρες μετά τις Βρετανικές εκλογές το θέμα είναι η διαπραγμάτευση για το πως θα μεταφραστεί το ΒREXIT. Και η Ελλάδα ; Ε, εντάξει,όλο και θα συζητηθεί ,μάλλον για να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Eurogroup.

O χρόνος κυλάει, η Κυβέρνηση δείχνει πια κάθε μέρα και πιο αδύναμη, η Οικονομία ασφυκτιά και η χώρα καταρρέει όλο και περισσότερο.

Κάτι πρέπει να γίνει και αυτοί που κυβερνούν, δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν.