Προειδοποίηση ΔΝΤ: Δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους

16 Ιουλ 2015

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναφέρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετ’ επιτάσεως:

» Απαιτείται μία νέα χρηματοδότηση με γενναιόδωρους όρους» , δήλωσε σχετικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Το ΔΝΤ θα προτιμούσε να μην υπογράψει για ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αν προηγουμένως δεν έχει συζητηθεί εκτενώς το θέμα του χρέους. Δεν θα θέλαμε να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις που εξαρχής θεωρούμε ότι δεν έχουν προοπτική», δήλωσε με έμφαση.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζει ο αξιωματούχος σε σημερινό άρθρο που δημοσιεύει το δίκτυο, «είχε κάποιο δίκιο» στο ζήτημα τηςεπαναδιαπραγμάτευσης του χρέους».

Φυσικά δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία, » ο δρόμος σταθεροποίησης της χώρας και επαναφοράς της στην ανάπτυξη θα είναι μακρύς και δύσβατος», σημείωσε η ίδια πηγή.

«Το ΔΝΤ ανέκαθεν θεωρούσε ότι (στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης) απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ οικονομικής σταθερότητας και αλλαγής πολιτικής. Μόλις εγκαθιδρυθεί και σταθεροποιηθεί ο μεσοπρόθεσμος μηχανισμός χρηματοδότησης, το ΔΝΤ θα μπορεί να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα το ζήτημα της διάσωσης, » ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος σχετικά με τα επόμενα βήματα.

«Το κλειδί της επιτυχίας, πάντως, οποιουδήποτε προγράμματος, είναι το να δείξει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση πίστη στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσε, δήλωσε ο αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ίδιος «δεν πιστεύει σε πολλά σημεία της συμφωνίας» που συνήφθη κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Περαιτέρω ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επεξήγησε τους χρηματοοικονομικούς στόχους του οργανισμού για την  Ελλάδα: αφενός μεν να διαθέτει η χώρα επαρκή χρηματοδότηση ώστε να ξεπεράσει την απαιτητική ενδιάμεση περίοδο της προσαρμογής και αφετέρου «το χρέος να είναι βιώσιμο, ώστε οι όποιες αμφιβολίες για το μέλλον να μην παρακωλύουν τις ενέργειες και τις επενδύσεις του σήμερα», υπογράμμισε.

Το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται την αποστροφή των Ευρωπαίων για τα κουρέματα, συνέχισε η ίδια πηγή: «αυτό που κάναμε εμείς ως Ταμείο, είναι το να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μία πρόταση σχετικά με το πώς μια λειτουργία χρέους δύναται να προσφέρει μια βραχυμεσοπρόθεσμηπροοπτική. Η άποψή μας επί του παρόντος είναι ότι η ελάφρυνση (του χρέους) μπορεί να επιτευχθεί μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, μεγάλεςπεριόδους χάριτος και χαμηλά επιτόκια.», διευκρίνισε.

Τέλος, ο αξιωματούχος επανέλαβε την προσήλωση του Ταμείου στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές δομές, όποιος δρόμος και αν ακολουθηθεί, αναγνωρίζοντας ότι οι λύσεις που προτείνει το ΔΝΤ είναι «φιλόδοξες και απαιτητικές».