Σε εξέλιξη το Euroworking group, κατεβάζουν τον πήχη οι εταίροι

01 Απρ 2015

Συνεδριάζει αυτή την ώρα με τηλεδιασκέψη το EuroWorking Group με την πλευρά των δανειστών να εμφανίζεται συγκρατημένη.

Μια ενδιάμεση εκτίμηση για την κατάσταση της Ελλάδας και όχι συμφωνία αναμένει το Βερολίνο από τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

«Στην καλύτερη περίπτωση, αναμένουμε μια προκαταρκτική ενδιάμεση αξιολόγηση, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και έκανε λόγο για «μετριοπαθείς προσδοκίες».

Το ιδιο κλίμα μετέφερε μέσω Twitter και ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ. ο οποίος επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε «όχι» σε ένα νέο Eurogroup για την Ελλάδα πριν από τις 24 Απριλίου. «Κανένα σημάδι για συμφωνία για την Ελλάδα στον ορίζοντα».

Πηγές της Κομισιόν έκαναν λόγο για αργή αλλά σταθερή πρόοδο στις διαβουλεύσεις, τονίζοντας  ωστόσο ότι δεν θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από το σημερινό Euro Working Group αναμένεται να υπάρξουν και δύο ακόμα σημεία σταθμοί για τις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για επόμενο Euro Working Group την Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, το οποίο θα οδηγήσει στο επόμενο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, το άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου στην Λετονία.

Αν και τα 470 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου έχουν διασφαλισθεί το πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου διαρκώς επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαιτέρως επιτακτική η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα επανεξεταστεί το μέγεθος της ρευστότητας που χορηγείται μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ΕLA) στις ελληνικές τράπεζες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.