Στη δημοσιότητα το σ/χ για το Σύμφωνο Συμβίωσης

09 Νοε 2015

Στη δημοσιότητα  και προς δημόσια διαβούλευση έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης  σ.χ για το σύμφωνο συμβίωσης.

Προβλέπει δικαιώματα ανάλογα των ζευγαριών που έχουν επιλέξει τον γάμο θα έχουν στο εξής και τα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης το οποίο επεκτείνεται με τις νέες διατάξεις και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Στο εξής θα επιλέγεται και από ομόφυλα ζευγάρια ως τρόπος συμβίωσης και θα παράγει όλα σχεδόν τα δικαιώματα που έχουν όσοι συνάπτουν γάμο, πλην της υιοθεσίας τέκνων, θέμα που θα απασχολήσει το υπουργείο στο μέλλον.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.

Δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης:

α) αν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά,

β) μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα, και

γ) μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε.

Το νσ προβλέπει και ρυθμίσεις για  την καταπολέμιση του ρατσισμού, καθώς και κάποιες διατάξεις για τον τύπο.

Μεταξύ αυτών ρυθμίσεις για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσιμου και της Μισαλλοδοξίας, ενώ με άλλες διατάξεις ενισχύεται η αντιρατσιστική νομοθεσία με την πρόβλεψη ότι ρατσιστικά θα θεωρούνται τα εγκλήματα όχι μόνον που βασίζονται σε ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και εκείνα που αντικειμενικά έχουν ρατσιστικά αίτια καθώς στηρίζονται στις διακρίσεις σε φυλή η θρησκεία.

Με άλλες διατάξεις καταργείται το κατώτερο πλαφόν για αποζημίωση σε βάρος του Τύπου για συκοφαντικά δημοσιεύματα που ήταν 10 χιλιάδες ευρώ και η αποζημίωση θα ξεκινά από μηδενική βάση και θα επαφίεται στη δικαστική κρίση.

Επίσης επανέρχεται η δυνατότητα της διόρθωσης των συκοφαντικών δημοσιευμάτων εκ μέρους του Τύπου στον οποίο δίδεται σχετική προθεσμία 20 ημερών και στην περίπτωση που δεν  υπάρχει επανόρθωση τότε ο θιγόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα με άλλες διατάξεις επεκτείνεται η χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού (βραχιολάκι) και σε άλλες κατηγορίες πλην φοιτητών και αναπήρων κρατουμένων, ενώ για την επιβολή του μέτρου σε υπόδικους στο εξής δεν θα χρειάζεται η κρίση του αρμόδιου ανακριτή παρά μόνον του Συμβουλίου της Φυλακής στο οποίο μετέχει εισαγγελέας.

Αλλες διατάξεις ρυθμίζουν θέματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών γραμματέων.