Μειώνονται οι πιθανότητες για να αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. στο Eurogroup της Δευτέρας,καθώς υπάρχει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της α΄ κατοικίας. Οι διαβουλεύσεις,πάντωες συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή με στόχο την Κυριακή να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή, ενώ αντίστοιχες επαφές είναι πιθανόν να γίνουν και με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ.
Αργά χθες βράδυ,πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς . Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών.
Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν σε επίτευξη συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου, αν και θεωρούν πλέον πολύ μικρή την πιθανότητα να να υπάρξει τη Δευτέρα στο Eurogroup απόφαση που να δίνει το «πράσινο φως» για να εκταμιευτούν τα 2 δισ ευρώ προς την Ελλάδα.
«Το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου θα είναι μια ευκαιρία να εξετάσουμε την πρόοδο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος του Π.Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και μέρα με τη μέρα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη πρόοδος», σχολίασε σχετικά η η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ.