Τουρκία: 103 εντάλματα σύλληψης ακαδημαϊκών

18 Νοε 2016

Η αστυνομία της Τουρκίας έθεσε υπό κράτηση 73 ακαδημαϊκούς μετά από πρωινές επιχειρήσεις που στόχευαν οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Περίπου 110.000 άτομα έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις δημόσιες υπηρεσίες, το στρατό και τη δικαιοσύνη και 36.000 έχουν φυλακιστεί περιμένοντας τη δίκη στις έρευνες για το αποτυχημένο πραξικόπημα όπου πάνω από 240 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Οι εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης εξέδωσαν 103 εντάλματα για εκπαιδευτικό προσωπικό με την κατηγορία της «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» στα πλαίσια έρευνας με στόχο το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Γιλντίζ της πόλης, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η αστυνομία έκανε έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία των ακαδημαϊκών και οι ύποπτοι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για ιατρικό έλεγχο και κατόπιν στο αρχηγείο της αστυνομίας.
Κάποιοι από αυτούς λέγεται ότι είναι χρήστες της εφαρμογής ByLock για smartphones. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι οπαδοί του Γκιουλέν άρχισαν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή το 2014.

Οι δικαστικές αρχές απέλυσαν την Πέμπτη 203 δικαστές και εισαγγελείς λόγω σχέσεων με την «Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Ομάδα» όπως την ονομάζει η Άγκυρα.

Δεν προβλέπει πρωθυπουργό η συνταγματική αναθεώρηση

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας είπε την Πέμπτη σε συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu ότι η διαδικασία για την νέα συνταγματική αναθεώρηση θα κορυφωθεί με δημοψήφισμα την επόμενη άνοιξη.

Μιλώντας στο πρακτορείο στην Άγκυρα, ο Βεϊσέλ Ερόγλου είπε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα προβλέπει κατάργηση του αξιώματος του πρωθυπουργού. Η αναθεώρηση θα αναβαθμίζει καθοριστικά την προεδρία, η οποία θα αναλάβει εκτελεστικές αρμοδιότητες, με τον κ. Ερόγλου να προαναγγέλλει περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού με τη δημιουργία αντιπροεδρίας. Όπως είπε μάλιστα, μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας αντιπρόεδροι, σε αντίθεση με το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών που προβλέπει μόνο έναν.

Επιπλέον, η αναθεώρηση θα απαλλάσσει τον πρόεδρο της χώρας από την ανάγκη να απαρνείται την κομματική του ταυτότητα και να εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις, με τον κ. Ερόγλου να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο νέο πολίτευμα ο αρχηγός του κράτους θα πρέπει «απαραίτητα» να είναι μέλος κόμματος.

Την ίδια στιγμή όμως, οι υπουργοί που θα υπηρετούν υπό τον πρόεδρο θα μπορούν να είναι εξωκοινοβουλευτικοί, κάτι που ο κ. Ερόγλου εξήγησε ως διαχωρισμό της εκτελεστικής εξουσίας από τη νομοθετική. «Το νέο σύστημα δεν θα περιλαμβάνει θέση πρωθυπουργού».

Το σχέδιο για το αναθεωρημένο σύνταγμα αναμένεται να συγκεντρώσει 330 ψήφους στο κοινοβούλιο και έτσι θα παραπεμφθεί σε λαϊκή ψήφο. «Πιστεύω ότι η διαδικασία θα κλείσει με δημοψήφισμα την ερχόμενη άνοιξη», είπε ο κ. Ερόγλου.

Το κυβερνητικό κόμμα έχει 316 έδρες και το Εθνικιστικό Κόμμα MHP, που επίσης στηρίζει το σχέδιο, 40. Αν το σχέδιο συγκεντρώσει πάνω από 367 ψήφους στη βουλή, μπορεί να εγκριθεί χωρίς να χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα. Αλλά το ΑΚΡ έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το νέο σύνταγμα σε δημοψήφισμα σε κάθε περίπτωση.

Το ΑΚΡ ψάχνει τρόπο να εισάγει προεδρικό σύστημα σε αντικατάσταση του κοινοβουλευτικού μοντέλου από το 2014 όταν ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος με λαϊκή ψήφο.

Το πρακτορείο Reuters μετέδιδε την Τετάρτη ότι το προσχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης προβλέπει επίσης ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να παραμείνει στην προεδρία έως και το 2029, καθώς θα παραγραφεί η τρέχουσα θητεία του στην προεδρία. Με βάση το σημερινό σύστημα κάθε πρόεδρος έχει δικαίωμα να υπηρετήσει δύο πενταετίες.