Ζητάμε βιώσιμη λύση για τη χώρα και όχι απλά μια συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις» και συμπλήρωσε απευθυνόμενους προς όλους: «Όσοι μπορούν να συμβάλουν στο να βρεθεί βιώσιμη λύση, να το κάνουν. Αλλιώς να σιωπήσουν».
Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός ς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις σε τομείς όπως τα εργασιακά και ο ΦΠΑ.
Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, απαιτούμε όμως ανάλογες κινήσεις και από τους εταίρους. Εμείς κάναμε το χρέος μας, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι ένα παιχνίδι ισχύος, αλλά το ίδιο το ευρωπαϊκό σχέδιο, η ίδια η ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Αναφερόμενος ειδικά στο καίριο ζήτημα της απασχόλησης, τόνισε ότι «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και διαβεβαίωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων».
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε τον κάβο, πρόσθεσε, είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έσοδα από μέτρα που δεν θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης σε υποδομές και νέες τεχνολογίας, ώστε να κινηθεί η οικονομία και να μειωθεί η ανεργία.
Ο πιο σκληρός ίσως αντίπαλός μας δεν βρίσκεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, αλλά εντός των τειχών, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας.
Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, έκανε σαφές ότι «δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα».
Η Ανάπτυξη που θα υπηρετεί την κοινωνική πλειοψηφία είναι το στοίχημα της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα, τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στους «αντιπάλους» της προσπάθειας για σύναψη συμφωνίας, επανέλαβε ότι δεν βρίσκονται μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εντός των τειχών. «Πρόκειται για τις δυνάμεις που ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια» είπε και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά των μεγάλων κοινωνικών αγώνων δεν λογαριάζει εκφοβισμούς και μηχανισμούς προπαγάνδας».
«Ηρθε η ώρα οι ολιγάρχες να πληρώσουν ό,τι δεν πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια» είπε αναφερόμενος στη φορολόγηση. Πρόσθεσε ότι «θα επιβάλλουμε το Δίκαιο στον τόπο. Εχουμε τέσσερα χρόνια πλην τέσσερις μήνες μπροστά μας» και μίλησε για τον αγώνα, στον οποίον έχουν επιδοθεί οι αρχές, προκειμένου να γίνει διασταύρωση ονομάτων σε όλες τις λίστες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης, μίλησε για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τον προγραμματισμό 4.500 προσλήψεων σε υγειονομικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) προσωπικό.
Σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ σηματοδοτεί την αναγνώριση του δικαιώματος της κοινής γνώμης σε μια δημοκρατική, πλουραλιστική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.
Αναφέρθηκε στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει διατυπωθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η απαίτηση για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εξετάζονται σειρά αμαρτωλών συμβάσεων με το Δημόσιο -όπως στην περίπτωση της εταιρείας Ζίμενς.
Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των αλλοδαπών, τη λεγόμενο «2η Γενιά». Επίσης, είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να διευθετήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε τους καίριους κοινωνικά τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση και στην καίρια για την οικονομική κατάσταση της χώρας φορολογική υπηρεσία που αδυνατεί να ανταξπέλθει στον αγώνα κατά της διαφθοράς.