Την ενοποίηση των τεσσάρων δόσεων που η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο ζήτησε χθες το απόγευμα η Αθήνα. Το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, ανακοίνωσε πως κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα, καθώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, υπάρχει σχετική απόφαση που το επιτρέπει. Την ίδια ώρα όμως το κλίμα δεν φαίνεται καθόλου καλό καθώς η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίζεται ενοχλημένη από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις της νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, με τις οποίες εξέφραζε την βεβαιότητα της πως η ελληνική πλευρά θα αποπληρώσει κανονικά τις δόσεις.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, οι τέσσερις δόσεις ενοποιούνται και η νέα ημερομηνία αποπληρωμής είναι πλέον η 30ή Ιουνίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει το συνολικό ποσό, που υπολογίζεται στο 1,53 δισ. ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε το σχετικό αίτημα στο ΔΝΤ, έπειτα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Με τα νέα αυτά δεδομένα η Ελλάδα δεν πληρώνει την πρώτη δόση του μήνα – ύψους 300 εκατ. ευρώ – που θα έπρεπε να καταβληθεί σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην ιστορία του ΔΝΤ ανάλογη απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού έχει χρησιμοποιηθεί σε ακόμα μια περίπτωση, όταν η Ζάμπια είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή. Η δυνατότητα αυτή προβλέφθηκε τότε για λόγους διοικητικής διευκόλυνσης, που έχουν να κάνουν πολλές πληρωμές στη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα. Η σχετική απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου είχε ληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα όταν ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθούν χρήματα διεθνώς σε αντίθεση με τα σημερινά δεδομένα δηλαδή.
Τέλος αναταραχές προκλήθηκαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τελευταίες εξελίξεις ευρωπαϊκά καθώς υποχωρούν για τέταρτη μέρα, με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «χτύπά καμπανάκι κινδύνου» στους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι είναι κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, εάν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα.
Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,8% στις 389,64. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά 2,5% αυτή την εβδομάδα, καθώς τα νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα είναι αρνητικά. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 5,8% από το ρεκόρ του Απριλίου.
Ο FTSE 100 υποχωρεί 0,46% στις 6.827 μονάδες, ενώ ο DAX σημειώνει πτώση 0,78% στις 11.252 μονάδες, διευρύνοντας την πτώση στο -9,3% από τα υψηλά του Απριλίου. Απώλειες 0,87% στις 4.943 μονάδες για τον CAC 40, πτώση 0,68% στις 11.070 μονάδες και ο FTSE MIB με πτώση 0,66% στις 23.182 μονάδες.
Στο πεδίο των μετοχών κινήσεις καταγράφουν η IG Group Holdings που σημειώνει πτώση 1,9% και η Vodafone Group Plc που σημειώνει άνοδο 1,3%.
Πάνω από 4,7% διαμορφώθηκε η πτώση και στην Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 789 μονάδες