Δημιουργική ασάφεια και για τα περί καταγραφής του Eurogroup από τον Βαρουφάκη

21 Μαϊ 2015

Βασισμένη στην δημιουργική ασάφεια ήταν η απάντηση που έδωσε προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν ρωτήθηκε για τα όσα φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα New York Times περί καταγραφής του Eurogroup. «Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια» απάντησε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρετε τι είπα. Θα σας παραπέμψω σε αυτά που είπα χθες» συμπλήρωσε, ενώ όταν οι ερωτήσεις για την «καταγραφή» της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεχίστηκαν, συμπλήρωσε: «Μετά από τόσες εβδομάδες απίστευτων ψευδών και διαρροών, έχω αποδείξει έμπρακτα τον σεβασμό στην εμπιστευτικότητα».

Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών αποπειράθηκε να αστειευτεί λέγοντας ότι νιώθει καλωδιωμένος από την πίεση των δημοσιογράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες η δημοσιογράφος των New York Times Σούζαν Χάνσεν που πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, επικαλούνταν δήλωσή του, γραμμένη περιφραστικά μέσα σε παρένθεση στην οποία ανέφερε: «(Ο Βαρουφάκης λέει ότι μαγνητοσκόπησε τη συνεδρίαση, αλλά δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει το βίντεο για λόγους που άπτονται των κανόνων εμπιστευτικότητας)».

Την ίδια ώρα ο Μισέλ Ρέις, νεός εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε αυστηρό ύφος, τόνισε πως «οι συνεδριάσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι το κάθε πρόσωπο που είναι παρόν θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα».

Παρά την παραδοχή του ίδιου του κ. Βαρουφάκη πως «είναι υποδειγματικός ο σεβασμός της εμπιστευτικότητας με τους εταίρους», κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθύμιζαν πως το Eurogroup θεωρείται «ανεπίσημο» όργανο και για το λόγο αυτό οι συνεδριάσεις δεν ηχογραφούνται και κατά τη διάρκειά τους δεν κρατούνται επίσημα πρακτικά.

«Παρότι οι κανονισμοί είναι πολύ ξεκάθαροι ως προς την εμπιστευτικότητα, δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν ονομαστικά την ηχογράφηση των συναντήσεων, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν για προσωπική τους χρήση» σημείωναν πάντως οι ίδιοι κύκλοι, θέλοντας να ρίξουν τους τόνους, αργά το βράδυ της Τετάρτης.