Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα Εξαρχεία, κυρίως στις οδούς Σπύρου Τρικούπη, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 44η επέτειο από το Πολυτεχνείο.
Περίπου 100 νεαρά άτομα επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα σε αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος της οδού Τοσίτσα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων στην προσπάθεια τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά.
Δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα πέταξαν περίπου 100 νεαρά άτομα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα και σε δρόμους πίσω από το Πολυτεχνείο.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ πάνω από την περιοχή πετάει συνεχώς ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην Πατησίων, μπροστά από το Πολυτεχνείο, όπου βρίσκονται ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, επικρατεί ηρεμία.
Στον Ευαγγελισμό η γυναίκα που τραυματίσθηκε από φωτοβολίδα στα Εξάρχεια
Στον Ευαγγελισμό διακομίστηκε με ασθενοφόρο η γυναίκα που τραυματίστηκε με φωτοβολίδα στα Εξάρχεια, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές. Πρόκειται για δικηγόρο η οποία συνομιλούσε με φωτορεπόρτερς στη συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουριώτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τραυματισθεί στο πόδι και αναμένεται να χειρουργηθεί. Η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία.
Από τις ταραχές έχουν προκληθεί φθορές σε προσόψεις και εξώπορτες πολυκατοικιών.
———–.
Στη φετινή της διακήρυξη, η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της 44ης επετείου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 44 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο».
Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.