ΚΑΠΑ Research: Άλμα για τον νέο φορέα, ξεπερνά το 10%- Τι λένε οι πολίτες για τις διαδικασίες στο χώρο

18 Σεπ 2017

Άλμα για τον νέο φορέα δειχνουν  τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης  της  ΚΑΠΑ Research  που πραγματοποήθηκε το διάστημα ανάμεσα στις 7 και 11 Σεπτεμβρίου, αν σε αυτή συμπεριληφθεί το νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με το Βήμα, στην περίπτωση αυτή ο νέος φορέας λαμβάνει 10,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,3%, η Νέα Δημοκρατία 22%, η Χρυσή Αυγή 6,6%, το ΚΚΕ 6%, τα άλλα κόμματα είναι κάτω από το 3% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 26,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την δημοσκόπηση, εάν δεν συμπεριληφθεί ο νέος φορέας, τότε η ΔΗΣΥ συγκεντρώνει ποσοστό  6,9% . Τα υπόλοιπα κόμματα:  ΣΥΡΙΖΑ  16,6% (προηγούμενη 16,2%), η Νέα Δημοκρατία χάνει μισή μονάδα με 22,7% (23,2%), η Χρυσή Αυγή 6,5% (6,6%),  το ΚΚΕ 6% (6,1%) ενώ τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο του 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 26,6%. Ως προς την παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 57% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 23,5%.

Άλλα ευρήματα σχετικά με τον νέο φορέα

Ενδιαφέροντα είναι και τα υπόλοιπα ευρήματα σχετικά με τον νέο φορέα.

Στο ερώτημα αν  η εκλογή αρχηγού του νέου ενιαίου φορέα στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. είναι θετική, αρνητική ή αδιάφορη, το 36% θεωρεί Θετική ή μάλλον θετική, το 7% αρνητική ή  μάλλον αρνητική και το 55% αδιάφορη.

Ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς έχει μέλλον εκτιμά το 36,5%, ενώ το 57,5 εκτιμά ότι ο χώρος αυτός έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Επίσης, το  31,5% εκτιμά ότι ανήκει στο χώρο αυτό και το 27,5% ότι θα μπορούσε να το ψηφίσει.

Το 37,5 θεωρεί ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να κινηθεί περισσότερο προς τα «αριστερά», ενώ το 29,5% να κινηθεί περισσότερο προς τα «δεξιά»

Στο ερώτημα ποια μορφή πρέπει να λάβει ο νέος φορέας, το 34% ζητα να είναι ένας ενιαίος κομματικός φορέας μετά από διάλυση των σημερινών κομμάτων του χώρου, το 19,5% τα σημερινά κόμματα του χώρου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι τις επόμενες εκλογές και μετά να διαλυθούν και το 22,5% να είναι ένας πολυκομματικός φορέας χωρίς τη διάλυση των σημερινών κομμάτων του χώρου

Ενδιαφέρουσες είναι και οι απόψεις των πολιτών στο θέμα των συνεργασιών του νέου φορέα.

Το 15% πιστεύει ότι  θα πρέπει να συνεργαστεί μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 18,5% να συνεργαστεί μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, το 14,5% να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και το 28% να καθορίσει τη στάση του ανάλογα με το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών

Στο ερώτημα εάν θα συμμετέχουν στην εκλογή του αρχηγού, το 11% απαντά Ναι κι μάλλον Ναι και 86,5% Όχι ή μάλλον Όχι.

Στο ερώτημα τι θέλετε να εκφράσετε περισσότερο με την ψήφο σας στην εκλογή του Νοεμβρίου, το 52% απαντά την ενίσχυση του χώρου της κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές, το 32% την ανάγκη να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και το 8% την αποτροπή παλινόρθωσης της Δεξιάς και της ΝΔ

Άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης

Για την πορεία της χώρας οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 73,5% ότι πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, για την οικονομία το 47% πιστεύει ότι η κατάστασή της θα χειροτερεύσει, ενώ το 28% ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.

Στην ερώτηση για τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη το 56,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε αυτήν, το 20,5% ότι πρέπει να εγκαταλείψει αυτήν και το ευρώ, εν’ω το 19,5% ότι πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ αλλά να εγκαταλείψει τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Για το ποιος εκ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 23,5% πιστεύει ότι είναι ο πρώτος, το 31% ότι είναι ο δεύτερος ενώ το 42% κανένας εκ των δύο.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση