Ματαιώθηκε το διάγγελμα που θα απηύθυνε ο Κάρλες Πουιτζδεμόντ και ήταν προγραμματισμένη για τις 14:30 τοπική ώρα.
Σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες η πρόθεση του Πουιτζδεμόντ ήταν να ανακοινώσει άμεσες εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου. Το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Πουιτζδεμόντ πρόκειται να ανακοινώσει στην ομιλία του στις 17:30, τοπική ώρα, (18.30 ώρα Ελλάδας) πρόωρες εκλογές.
Νωρίτερα, σε επιστολή του προς την ισπανική Γερουσία, ο Πουιτζδεμόν επέρριψε ευθύνες στη Μαδρίτη για την κρίση στην Καταλονία. Ο Kαταλανός ηγέτης κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι με την άκαμπτη στάση της κλιμακώνει την κρίση, κάνοντάς τη πιο σοβαρή, αφαιρώντας από την επαρχία το καθεστώς αυτονομίας. Ο Κάρλες Πουιτζδεμόντ υποστήριξε σε επιστολή που απηύθυνε προς την ισπανική Γερουσία πως τα μέτρα, που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».
Ο Πουτζδεμόντ διαβεβαιώνει σ’ αυτό το κείμενο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία».
«Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσομε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό σύνταγμα.
Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρλε Φορκαντέλ, είχε ανακοινώσει ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 17:00 τoπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) όπου ο Κάρλες Πουιτζδεμόν θα ανακοινώσει τις προθέσεις του. Ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας δήλωσε ότι θεωρεί μονόδρομο την κήρυξη της ανεξαρτησίας μετά την απόφαση της Μαδρίτης να πάρει τον έλεγχο της περιφέρειας ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος.
Ο Ζουνκέρας μίλησε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Πουιτζντεμόν να μην εμφανιστεί ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας προκειμένου να πείσει τους γερουσιαστές για το δίκαιο των θέσεών του.
«Είμαστε δημοκράτες και εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας νέας δημοκρατίας. Γιατί νομίζουμε ότι έχουμε τη δημοκρατική εντολή να το κάνουμε. Και επίσης γιατί καταλαβαίνουμε ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν μας δίνει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Μέσω των καλύτερων εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας», τόνισε.
πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ