Αιματηρή διπλή βομβιστική επίθεση συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη. Με διαφορά ενός λεπτού δύο βόμβες εξερράγησαν σκοτώνοντας 38 και τραυματίζοντας 155 ανθρώπους έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, σε μια συντονισμένη επίθεση κατά της αστυνομίας δύο ώρες μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα.

Η αστυνομία φτάνει στο σημείο της επίθεσης REUTERS/Murad Sezer
Πρώτα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το γήπεδο Vodafone Arena. Σαρανταπέντε δευτερόλεπτα αργότερα άνδρας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος όταν τον περικύκλωσε η αστυνομία στο διπλανό πάρκο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς σε συνέντευξη τύπου.

Τα περισσότερα θύματα είναι αστυνομικοί.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις εκρήξεις τρομοκρατική επίθεση κατά της αστυνομίας και των πολιτών.
«Μια τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μας και των πολιτών μας. Οι εκρήξεις που συνέβησαν μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπεσίκτας με την Μπούρσασπορ και είχε ως στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς έχουμε νεκρούς και τραυματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε για μία ακόμη φορά αιχμές κατά τρίτων χωρών, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει τις χώρες που εννοεί. Όπως είπε, η Τουρκία θα θρηνήσει τα θύματα μαζί με τους πραγματικούς της φίλους, γνωρίζοντας ότι δίπλα της δεν θα βρει κανέναν πέραν από προσχηματικές δηλώσεις κατά των απαγορεύσεων. Ανέφερε δε ότι δεν έχει λόγο να περιμένει ούτε μετά από αυτό το γεγονός μία διαφορετική συμπεριφορά από χώρες που αντί να συντάσσονται κατά της τρομοκρατίας στο πλευρό της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους προτιμούν να υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους τρομοκράτες.
Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.
Την καταδίκη του για τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στο Τwitter, εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», τονίζεται στην ανάρτηση.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε επίσης την επίθεση, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τη χώρα στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.
«Καταδικάζουμε την άνανδρη επίθεση απόψε, και χαιρετίζουμε το θάρρος του τουρκικού λαού, στον οποίο συμπαραστεκόμαστε ενάντια στην τρομοκρατία» τόνισε σε μήνυμά της η αμερικανική πρεσβεία.
Το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί την επίθεση, προτρέποντας τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.
Την επίθεση καταδίκασαν ακόμη υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος επίτροπος για τη διερεύνηση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ.