Μ. Ντράγκι: Κίνδυνος για την δημοκρατία το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων

22 Σεπ 2017

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων για να διασφαλίσει την δημοκρατία, την δημόσια εμπιστοσύνη και ανάπτυξη, είπε στο Δουβλίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Με σχεδόν το ένα πέμπτο των νέων ανθρώπων εκτός αγοράς εργασίας, η ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομήσει μπορεί να πληγεί, η συνοχή της μπαίνει σε κίνδυνο και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς μπορεί να υπονομευτεί, είπε ο Ντράγκι σε συγκέντρωση φοιτητών πανεπιστημίου.
Η ΕΕ πρέπει να προωθήσει τον ανταγωνισμό και να επικεντρωθεί στην προστασία των ανθρώπων και όχι των θέσεων εργασίας αν αυτές γίνουν παρωχημένες. Πρέπει επίσης να αναθέσει μεγαλύτερο ρόλο στην εκπαίδευση που ετοιμάζει εργαζόμενους για τις οικονομικές αλλαγές που μπορεί να εξαφανίσουν ολόκληρες βιομηχανίες, είπε.
«Έχουμε δει πώς σε αρκετές χώρες το βάρος της κρίσης έχει πέσει δυσανάλογα στους νέους, κληροδοτώντας έτσι κατεστραμμένες ελπίδες, θυμό και τελικά δυσπιστία στις αξίες της κοινωνίας μας και την ταυτότητα της δημοκρατίας μας» είπε ο Ντράγκι.
«Με μια μεγάλη αναλογία νέων να μην έχουν κανένα ορισμένο ρόλο στην κοινωνία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπονομευθεί η κοινωνική συνοχή και η επιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς, πλήττοντας τις προοπτικές μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης» είπε σε μια ομιλία που δεν αφορούσε την τρέχουσα νομισματική πολιτική.
Ενώ η ανεργία στους νέους πέφτει σταθερά για χρόνια, εξακολουθεί να είναι διπλάσια από το συνολικό ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης. Πάνω από 40 τα εκατό των νέων κάτω των 24 ετών σε Ελλάδα και Ισπανία είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό στην Ιταλία είναι αρκετά πάνω από το 30 τα εκατό, με βάση τα στοιχεία της Eurostat.
«Η ανεργία των νέων και η αύξηση της παραγωγικότητας δημιουργούν έναν ηθικό κύκλο» είπε ο Ντράγκι. «Όταν οι εταιρίες γίνονται πιο παραγωγικές είναι πολύ πιο πιθανό να προσλάβουν νέους. Και όταν οι νέοι έχουν τέτοιες ευκαιρίες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δεξιότητές τους, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, που ανάμεσα στα άλλα οφέλη οδηγεί και σε υψηλότερους μισθούς».
«Παρατεταμένες περίοδοι ανεργίας μπορεί να αφήσουν σημάδια, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πιθανότητα μελλοντικής ανεργίας, απώλειες σε ανθρώπινα κεφάλαια και μικρότερα κέρδη» είπε ο Ντράγκι.

reuters.com