Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει, μετά από αίτημά του, γύρω από τις εξελίξεις στο Ιράν και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή και περιφερειακή σταθερότητα, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα ασφάλειας, η προστασία και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή, η στήριξη προς την Κύπρο, καθώς και οι ευρύτερες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης. Σε κλίμα θεσμικής ευθύνης αντηλλάγησαν απόψεις για τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και για την ανάγκη προσεκτικών, συντονισμένων πρωτοβουλιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζονται στην προστασία και τον ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων Ελλήνων. Έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία, αλλά μέχρι να ανοίξουν οι πτήσεις είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Νίκο Ανδρουλάκη κατά τον ολιγόλεπτο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.
Από εκεί και πέρα, παρακολουθούμε με πολλή προσοχή τις εξελίξεις. Προφανώς, όλοι επιδιώκουμε και επιθυμούμε μία γρήγορη αποκλιμάκωση, γνωρίζοντας ιστορικά ότι κάθε φορά που είχαμε διευρυμένες συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είχαμε πολύ δυσάρεστες και γεωπολιτικές επιπτώσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις και προφανώς και οικονομικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Από την πλευρά του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Πριν από λίγο επικοινώνησα και με πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησα να με ενημερώσετε για την προετοιμασία της χώρας σε επίπεδο ασφαλείας και πιθανών επιπτώσεων. Η Ελλάδα είναι σταθερός πυλώνας ασφάλειας και σεβασμού διεθνούς δικαίου στην περιοχή».
Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «η στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να συνδέεται με προστασία του ελληνισμού, ιδιαίτερα του κυπριακού. Κανένα σενάριο εμπλοκής στον πόλεμο Ισραήλ και ΗΠΑ και Ιράν. Είμαστε η φωνή της Ευρώπης, να πάρουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στη νέα πραγματικότητα. Ιδιαίτερη προσοχή στους εγκλωβισμένους Έλληνες».
Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, γράφει σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ανάρτησήτου μετά τη συναντηση
Και γι’ αυτό θέση μου είναι ότι η στρατιωτική παρουσία της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλει να αποσκοπεί στην υποστήριξη του Ελληνισμού και ιδίως του Κυπριακού Ελληνισμού, που είναι εγγύτερα στην εμπόλεμη ζώνη και πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένα σενάριο εμπλοκής μας στον πόλεμο που διεξάγουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ με το Ιράν.
Η Ελλάδα οφείλει να μείνει προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα, λαμβάνοντας και υποστηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.