Συμφώνησαν σε τεχνικό επίπεδο κυβέρνηση-θεσμοί

03 Δεκ 2017

Την ολοκλήρωση της Staff Level Agreement κυβέρνησης – θεσμών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των θεσμών και πρόσθεσε «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι».

Σύμφωνα με τον υπουργό παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά, ενώ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι υπάρχει αλλαγή στη σειρά αποζημίωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν σε πρώτη προτεραιότητα όχι όμως για το σύνολο των απαιτήσεων τους από απλήρωτους μισθούς, αλλά για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών. Έτσι, ο ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράττει κατά προτεραιότητα από την εκποίηση της περιουσίας της πτωχευμένης επιχείρησης ποσό της τάξεως των περίπου 9.669 ευρώ.

Τα νομοσχέδια με τα συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, ένα πολυνομοσχέδιο θα έρθει μετά τις γιορτές, με στόχο στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup δηλαδή να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και επίσημα η γ’ αξιολόγηση.

Όσον αφορά στην δ’ αξιολόγηση, υπολογίζεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος δηλαδή.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι θεσμοί επιβεβαιώνουν τη συμφωνία, αλλά τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει «το ταχύτερο δυνατό» τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή αναφέρει τα εξής: «Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έφτασαν σε Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία) σε πακέτο πολιτικής που στηρίζει ο ESM. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί σε κοινό Eurogroup τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

πηγή: in.gr