Τσίπρας-Ολάντ: Επιβεβλημένη η συμφωνία μέχρι το Eurogroup

03 Δεκ 2016

Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ στο ‘Αμπου Ντάμπι. Η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και, σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με χώρες του Περσικού Κόλπου.
Επίσης, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.

Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του Κυπριακού για τις σχέσεις ΕE- Τουρκίας. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.

Χαιρετισμός Τσίπρα: Η Ελλάδα εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας

Σήμερα, που ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας και του εξτρεμισμού, από τις καταστροφικές συνέπειες των οποίων απειλούνται και τα πολιτιστικά αγαθά, «χρειάζεται να δουλέψουμε στενά από κοινού για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στη διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία, στο ‘Αμπου Ντάμπι.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά επίσης και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση βίας και εξτρεμισμού», όπου «ένοπλες συγκρούσεις και τρομοκρατία απειλούν όχι μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας». Επισήμανε ότι «οι συνειδητές επιθέσεις στην πολιτιστική κληρονομιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες ως όπλο πολέμου, προκειμένου να κάμψουν το ηθικό λαών και να καταστρέψουν αυτό που είναι πολύτιμο για τις ταυτότητες των εθνών». Παρατήρησε ότι η δίωξη των ατόμων για πολιτιστικούς λόγους, σε συνδυασμό με τη συνειδητή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, μπορεί να περιγραφεί ως «πολιτιστική κάθαρση».
Στη Διάσκεψη συμμετέχουν πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι για τη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1971. Χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.
Στη Διάσκεψη με αντικείμενο τη ‘Διασφάλιση της Απειλούμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς’, το κύριο μέρος της οποίας πραγματοποιείται το Σάββατο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 40 χώρες, καθώς και ειδικοί και αξιωματούχοι από τις περιοχές που επλήγησαν μνημεία από πολεμικές συγκρούσεις.