Έληξε χθες η νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο με βάση τον νόμο 4369/2016 με την αποχή των υπαλλήλων να ανέρχεται στο 70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ η αποχή ξεπέρασε το 80%.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της αποχής φαίνεται πως έχει θορυβήσει τους θεσμούς, καθώς βλέπουν τα χρονοδιαγράμματα να παρακάμπτονται σημαντικά. Η μνημονιακή υποχρέωση ήταν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μετά τον Δεκαπενταύγουστο προτίθεται να καταθέσει διάταξη που θα προβλέπει τη σύνδεση της αξιολόγησης με νέο σύστημα κινητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάλληλοι δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, θα αποκλεισθούν από τη δυνατότητα να μετακινηθούν στις θέσεις που επιθυμούν.
Στην αποτυχία του μέτρου φέρεται να συνέβαλλε σημαντικά και η δέσμευση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη ότι δεν θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εις βάρος των απείθαρχων υπαλλήλων. Επιτελείς πάντως του υπουργείου, υποστηρίζουν ότι την εμπλοκή προκάλεσε κυρίως η άρνηση των προϊσταμένων να παραλάβουν τα φύλλα αξιολόγησης.
Η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την διαδικασία προκάλεσε νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ανακοίνωση του τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, Γ.Γεωργαντά, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πολεμώντας την αξιολόγηση Μητσοτάκη «έσπειραν άνεμους και θερίζουν θύελλες», το υπουργείο τονίζει ότι η σημερινή αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με τις «πρακτικές κατεδάφισης της δημόσιας διοίκησης» επί υπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η ΝΔ «υιοθέτησε πλήρως εδώ και μήνες την στρατηγική της σιωπηρής υποκίνησης της αποχής από τη διαδικασία της αξιολόγησης».
Τονίζει μάλιστα ότι «ο ελληνικός λαός δεν συμμερίζεται τη χαρά της στην ανάμνηση των τυφλών απολύσεων, της καρατόμησης στελεχών της δημόσιας διοίκησης με υψηλά τυπικά προσόντα και των οριζόντιων πολιτικών απέναντι στο ανθρώπινο της δυναμικό, το οποίο αντιμετώπιζε ως δημοσιονομικό βάρος».
πληροφορίες skai.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ