Από την τρόικα στους θεσμούς και από τους θεσμούς στο Brussels Group (BG)

11 Μαρ 2015

Μετά την τρόικα και τους Θεσμούς ήρθε το Brussels Group (BG), αφού όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης έτσι θα ονομάζεται πλέον το νέο σχήμα διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες.
Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομολόγους τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν στις 3 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και διεξάγονται σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ενώ επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο κ. Νίκος Θεοχαράκης.
Σχολιάζοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα»: «Από όσο γνωρίζουμε, δεν θα έρθουν σήμερα στελέχη των θεσμών στην Αθήνα. Υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό και διαπραγματεύονται. Έχουμε ορίσει στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες στον βαθμό που θα ζητηθεί. Ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμφωνηθεί».