Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναβλήθηκε εν μέρει εξαιτίας του πλαφόν που θέτει το ΔΝΤ για το ύψος του χρέους που μπορεί μια χώρα να έχει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τρεις ανώνυμους αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.
Οι πηγές του πρακτορείου είπαν ότι ότι το ΔΝΤ, που αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη μια νέα πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα, έχει θέσει ανώτατο όριο στο ύψος του χρέους που μπορεί μια χώρα να κατέχει. Το πλαφόν περιλαμβάνεται σε μια σειρά εγγράφων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και το ΔΝΤ και που είχαν προετοιμαστεί πριν την συνεδρίαση του συμβουλίου του Ταμείου, μεταξύ αυτών η επιστολή προθέσεων και περιγραφής των παραμέτρων διάσωσης και δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων που η Αθήνα πρέπει να αναλάβει.
Το όριο είναι τέτοιο, σύμφωνα με τις πηγές, που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρι να αποπληρώσει μέρος του ήδη υπάρχοντος. Αναγκαστικά δηλαδή πρέπει να περιμένει για μετά τις 20 Ιουλίου, μετά την αποπληρωμή 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ. Ενας από τους αξιωματούχους ωστόσο είπε ότι ακόμα και μετά την αποπληρωμή αυτή, το συνολικό χρέος θα εξακολουθήσει να είναι πολύ υψηλό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, για την έκδοση νέων ομολόγων.
Οι αξιωματούχοι που εμπλέονται στις συζητήσεις αναμένουν το ζήτημα να αντιμετωπιστεί σύντομα και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Ενας τρόπος παράκαμψης του πλαφόν θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα να χωρίς να αυξήσει άμεσα το χρέος της, χρησιμοποιώντας αντί αυτού εργαλεία όπως τα swaps, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ των λήξεων χωρίς να αυξήσουν το συνολικό φορτίο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει το πώς και πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές.
Η Ελλάδα εξέταζε μια προσπάθεια πρόσβασης στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014 μετά την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου για την δόση. Παρά την αισιοδοξία των επενδυτών, το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρέος της Ελλάδας, που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης ως ποσοστό του ΑΕΠ, χρειάζεται γενναία αναδιάρθρωση για να γίνει βιώσιμο. Το Ταμείο έχει πει ότι η εκταμίευση περαιτέρω δανείων θα είναι δυνατή μόνο αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δώσουν μεγαλύτερη διαύγεια στα μέτρα που θα ελαφρύνουν το χρέος της χώρας.
bloomberg.com