Capital control δείχνουν οι Βρυξέλλες- Καθοριστική συνεδρίαση της ΕΚΤ

27 Ιουν 2015

Έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ζητάει από την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε  ανακοίνωση του

«Το Eurogroup θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας» σημειώνει εν συνεχεία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις, προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

 

H ανακοίνωση


«Οι 18 υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού διακανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

»Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει συμβάλει στο να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης, την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, ενώ καταφέραμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης.

»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις δράσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει, υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και σύμφωνα με το καταστατικό της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παραμένουν ισχυρά και απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή μας, όπως πάντα.

»Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

»Τονίζουμε ότι η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς την προοπτική μιας συμφωνίας στη συνέχεια, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ευρωομάδα θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, εφόσον χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδα ως μέλους της ζώνης του ευρώ.

»Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού διακανονισμού με τον ΕΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, εκτός από την Ελλάδα»

 

 Συνεδριάζει την Κυριακή η ΕΚΤ

 

Tην  Κυριακή, αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ,Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ρευστότητα 90 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA. Χθες Παρασκευή το σχετικό όριο παρέμεινε αμετάβλητο, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι εκροές καταθέσεων αναμένεται να ενταθούν. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να υποβάλει αίτημα για αύξηση του σχετικού ορίου του ELA μέσα στις επόμενες ώρες.

Εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει τον ELA ή δεν τον αυξήσει στο βαθμό που να καλύπτει τις εκροές τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε διάστημα λίγων ημερών να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) για να ελέγξει τις εκροές καταθέσεων. Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κοντά στα 128 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004. Πρέπει να ξεκαθαρισθεί το ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι απόφαση των ελληνικών Αρχών και όχι της ΕΚΤ.

Συνάντηση Ντράγκι με Δραγασακη και Τσακαλωτο

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας  με το στόχο τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εξέφρασαν οι Γιάνης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή τους δήλωση.Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης κ. Τσακαλώτος συναντήθηκαν εκτάκτως με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.