CNN: Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι χειρότερη από της Αργεντινής

30 Ιουν 2015

Σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία έναντι του χρέους της, τότε, αυτομάτως, θα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ της μεγαλύτερης χρεοκοπίας ενός κράτους στην ιστορία.

Το CNN συγκρίνει την κατάσταση στην Αθήνα με ότι συνέβη στην Αργεντινή, τη Τζαμάικα και το Εκουαδόρ. Παράλληλα τονίσει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα θα είναι χειρότερα αν τελικά κηρύξει χρεοκοπία.

«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Ήδη, η Ελλάδα, από το 2012, κρατούσε το ρεκόρ ρης μεγαλύτερης χρεοκοπίας. Μόνο που τότε είχαμε να κάνουμε με τεχνική χρεοκοπία που είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα του χρέους κατά 138 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν συνεχεία, η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Σημειώνεται παράλληλα πως η χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της Αργεντινής (2001), όταν η χώρα της Λατινικής Αμερικής χρεοκόπησε έναντι του χρέους της που έφτανε στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί οι παραλληλισμοί να είναι προφανείς, ωστόσο οι αναλυτές αναφέρουν πως η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι χειρότερη.

«Τα πράγματα θα είναι πάρα πολλά σκληρά», αναφέρει η Άννα Γκέλπερν, καθηγήτρια του Πανπιστημίου Georgetown, «για πολιτικούς λόγους και για την εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία για το χρέος. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό αν δεν χρεοκοπήσει έναντι όλων.Ό,τι συμβεί στην Ελλάδα θα είναι μια μακρά διαδικασία. Η Αργεντινή είναι ακόμη χρεοκοπημένη. Η βασική διαφορά είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές το χρέος της Αργεντινής, ενώ η οικονομία της είναι μισή σε μέγεθος. Η μοναδική περίπτωση χρεοκοπίας που ξεπερνάει την Ελλάδα είναι αυτή της Lehman Brothers (600 δισεκατομμύρια ευρώ). Ακόμη και έτσι όμως, η ελληνική χρεοκοπία θα έχει μακρά επίπτωση στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων».