Η διακύβευση από την εκλογή αρχηγού του ΚΙΝΑΛ

Ιωακείμ Γρυσπολάκης 05 Δεκ 2021

Η διακύβευση από τις σημερινές εκλογές ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είναι η ακόλουθη: Το κόμμα θα αναζητήσει το πολιτικό του μέλλον σε σενάρια τύπου «Προοδευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μέρα 25» ή θα δηλώσει απερίφραστα ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 δεν ανήκουν στο φιλελεύθερο, δημοκρατικό, προοδευτικό και φιλοευρωπαϊκό τόξο και, επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική προοπτική με αυτά τα κόμματα;

Εάν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ακολουθήσει τη δεύτερη οδό, τότε θα μπορέσει σταδιακά να επανακάμψει, εν καιρώ να υποκαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να βοηθήσει στην εμπέδωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Στην πρώτη περίπτωση θα παραμείνει ένα κόμμα ουραγός και δορυφόρος των δημαγωγών και οπισθοδρομικών δυνάμεων με ζημιωμένη τη χώρα.

Ήδη επετεύχθη η πρώτη νίκη με τη μεγάλη συμμέτοχη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Η αποσυσπείρωση όμως του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτευχτεί μόνον εάν εκλεγεί αρχηγός εκείνος, που θα αποκλείσει από την "προοδευτική διακυβέρνηση" το αντι-δημοκρατικό και οπισθοδρομικό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, η επιλογή του κόμματος, που θα αφήνει περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτερώσει τις ελπίδες του για επάνοδο στην κυβέρνηση και θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Είναι νομοτελειακό. Η βαρύτητα g είναι ισχυρότερη στο μεγαλύτερο από τα δύο σώματα, που βρίσκονται κοντά. Νόμος της φύσης.

Μιλούν κάποιοι για κόπωση των πολιτών από το δίπολο Μητσοτάκη - Τσίπρα, προσπαθώντας να αιτιολογήσουν το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για την εκλογή ηγέτη στο ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ. Κάνουν λάθος. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κόπωση των πολιτών από το δίπολο Μητσοτάκη - Τσίπρα, αλλά κόπωση από την άγονη, άκαρπη και ζημιογόνο αντιπολίτευση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό το λόγο στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην εκλογή αρχηγού. Παρά τις μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις, που δέχθηκε η κυβέρνηση (προσφυγικό στον Έβρο, απειλή πολέμου καλοκαίρι 2020, πανδημία, ραγδαία άνοδο των τιμών καυσίμων κ.λπ.) η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι 45% έναντι 20% του Α. Τσίπρα. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος για το αυξημένο ενδιαφέρον και την προσμονή, που δείχνουν οι πολίτες για δημιουργία ενός κόμματος καθαρά φιλοευρωπαϊκού, που θα σέβεται το Σύνταγμα και τους Θεσμούς της Πολιτείας και θα ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, αντί της πάγιας άρνησης, που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να προκύψει μόνον με πυρήνα το υπάρχον ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Εξαρτάται δε απολύτως από την ηγεσία του.

Τα μέχρις αυτής της στιγμής μερικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η εκλογή θα κριθεί στις 12 Δεκεμβρίου με πιθανότερο νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Παρά την ήδη παγιωμένη άποψη, που έχω σχηματίσει, θα ευχηθώ καλή επιτυχία σε όποιον εκλεγεί στην προσπάθεια ανάκαμψης του κόμματος αυτού με σύγχρονη αποδυνάμωση του αντι-δημοκρατικού και οπισθοδρομικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.