ΕΕ: Ανοιχτές οι πόρτες διαλόγου με την Ελλάδα

28 Ιουν 2015

Ανοιχτές κρατούν τις πόρτες στην Ελλάδα ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι με δηλώσεις τους τονίζουν ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ενώ πληροφορίες σε ευρωπαϊκάΜΜΕ κάνουν λόγο για ενδεχόμενη  Έκτακτη Σύγκληση Κορυφής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  ο οποίος ξεκίνησε νέο κύκλο επαφών με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ζώνης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ», ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Ντόναλντ Τουσκ. «Είμαι σε επαφή με τους ηγέτες (της Ευρώπης) για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ των 19 χωρών», ανέφερε η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ

«Η Ελλάδα παραμένει πάντα μέλος της ευρωζώνης. Το Eurogroup συμφώνησε να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει την ευρωζώνη», δήλωσε μέσω ανάρτησής του στο twitter o αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα στην υπόλοιπη ευρωζώνη», είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το τέλος του δεύτερου μέρους της συνεδρίασης του Eurogroup,

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο κρατικό Γερμανικό Κανάλι ZDF o κ. Σόιμπλε ανέφερε πως «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι υπέρ του όχι. Επομένως, η Ελλαδα δεν μπορεί να παραμείνει στο Ευρώ με την πολιτική Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπ. Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «η μοίρα της Ελλάδας είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη» καθώς και ότι «καμία χώρα δεν επιθυμεί μία έξοδό της». Ο γάλλος υπ. Οικ. υπογράμμισε μάλιστα ότι καθόλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων σήμερα στις Βρυξέλλες δεν τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα ενδεχόμενου Grexit.

«Η πόρτα παραμένει ανοιχτή» για την Ελλάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο πρόεδρος του Ερωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει λογική λύση. Ο κ. Σουλτς υποστήριξε ωστόσο ότι αισθάνεται παραπλανημένος από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εκτίμησε ότι η στάση του οφείλεται περισσότερο στην ιδεολογία και όχι στη λογική. «Έχουμε την ευκαιρία ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή να πει «ναι» σε αυτή την πρόταση. Η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή και θα είναι και τότε ανοιχτή’, δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων σκέφτεται όπως ο κ. Βαρουφάκης.

 Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο BBC, ανέφερε πως εάν οι έλληνες πολίτες υποστηρίξουν «ηχηρά» (resoundingly) τις προτάσεις των δανειστών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου οι θεσμοί θα απαντήσουν με ένα ηχηρό «ας προσπαθήσουμε» για την εξεύρεση λύσης