Επίσκεψη Ερντογάν: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

07 Δεκ 2017

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 11:45. Εκεί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη συνέχεια περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και αφού επιθεώρησαν την προεδρική φρουρά στη συνέχεια έγιναν οι συστάσεις των δύο αντιπροσωπειών

Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση, καθώς καλύπτει πλήρως τα ζητήματα που είχε να καλύψει και δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες, ρυθμίζοντας και τα θέματα με τις αντιστοιχες μειονότητες, ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Π.Παυλόπουλος: Ιστορική επίσκεψη

«Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Σε μια επίσκεψη που πραγματοποιείται 65 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη Τούρκου προέδρου το 1952 κι η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική.

»Είναι η ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας και βεβαίως για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία εμείς οι έλληνες ευνοούμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Η ανάπτυξη του, η οικονομική του ανάπτυξη είναι κάτι το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς από την ΕΕ και μπορεί να βοηθήσει.

»Είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού και είμαστε έτοιμοι να γίνουμε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Είναι αυτονόητο κύριε πρόεδρε ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που εμείς θέλουμε και για να είναι ιστορική η επίσκεψη αυτή λόγω της ιστορίας της Ελλάδας και λόγω της ιδιότητας ως κράτος μέλος της ΕΕ προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου όπως επίσης σεβόμαστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτονόητες προϋποθέσεις για τα μέλη της ΕΕ και για κάθε υποψήφιο μέλος.

»Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω πίσω, μιας και μιλάμε για ιστορική επίσκεψη, την εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη ήταν η επίσκεψη που οργανώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ατατούρκ. Σας θυμίζω ότι έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η φιλίας μας και δεν είναι άλλο από την Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας και πρέπει να τη στη στηρίζει. Για εμάς ως Έλληνες καθορίζει μεταξύ άλλων τα σύνορα της Ελλάδας και τη Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Ισχύει ως έχει, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που πρέπει να καλύψει και τονίζει ότι ανάμεσα στα άλλα δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες ούτε για ρυθμίσεις σε θέματα μειονοτήτων. Στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και τα δικαιώματά της είναι απολύτως σεβαστά».

Τ. Ερντογάν: Θέμα ύψιστης προτεραιότητας η προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Θράκη

«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε

Η σημερινή ημέρα είναι μία ιστορική ημέρα και για τις δύο χώρες και για τους δύο λαούς. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμένα η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα. Θέλω η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει σημείο αναφοράς στις σχέσεις των δύο χωρών. Θα διατυπώσω κι εγώ από την πλευρά μου όμως τις δικές μας θέσεις.

Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν γίνονται σωστά κατανοητά. Είναι μία συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και έχει υπογραφές από 11 χώρες. Στην συνθήκη της Λωζάνης υπάρχει ακόμη και η υπογραφή της Ιαπωνίας. Μέσα σε 94 χρόνια ανοικοδομήθηκε και άλλαξε ο κόσμος. Εμφανίστηκαν νέα θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Για παράδειγμα αναφέρατε την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα είναι σωστό αλλά ταυτόχρονα υπάρχει πλέον και η λέξη τουρκική και αναφέρεται και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Θέλω επίσης να σημειώσω πως πρέπει να ασχοληθούμε διευρυμένα με τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Μπορούν οι άνθρωποι να ασκήσουν κανονικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα; Γιατί διορίζει το Κράτος τους μουφτήδες; Εμείς δεν διορίζουμε τον πατριάρχη. Γιατί οι ιμάμηδες στη Θράκη δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα ενώ προβλέπεται από την συνθήκη της Λωζάνης; Το θέμα το έχουμε συζητήσει με τους κ. Σημίτη, Παπανδρέου, Καραμανλή και Σαμαρά το ίδιο κάνουμε και με τον κύριο Τσίπρα αλλά λύση δεν έχει υπάρξει. Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 18.000 δολάρια ενώ στη Δυτική Θράκη μόλις 2.000 δολάρια. Δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη για τους κατοίκους των περιοχών και μοιραία αυτό δημιουργεί ανισότητα. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τίποτε τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία διάκριση στην Θρησκεία και στην αποδοχή. Στην Θράκη ακόμη και η λέξη Τουρκική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα θέματα.

Όταν μιλώ για επικαιροποίηση εννοώ όλα αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν και κάποια στρατιωτικά ζητήματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για την επιστροφής σας. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό δεν θα είχατε επιστρέψει. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες και το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα το ίδιο είναι και η Τουρκία. Επίσης καμία υπόσχεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρούνται παρά τις δικές μας προσπάθειες. Στόχος μας μία βιώσιμη λύση σε Κύπρο και Αιγαίο. Πρέπει μαζί να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Δεν είναι εύκολο, έχουν αλλάξει πολλά σε 94 χρόνια. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα μαζί θα βρεθεί κοινός τόπος για αλλαγές.

Το θέμα της προστασίας τον ομογενών μας στη Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Επιθυμία μου είναι η επίσκεψη αυτή είναι να υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας σε οικονομία, στρατό, πολιτισμό και τουρισμό. Στον τουρισμό υπάρχει σημαντική συνεργασία και πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα.
Επιθυμώ επίσης να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο μέρος και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω πως θα αφήσουμε πίσω μας τα προηγούμενα 65 χρόνια» .
πληροφορίες in.gr/skai.gr