Γερμανικές εκλογές: Μόνο το 60% των Γερμανών έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει

15 Σεπ 2021

Λιγότεροι από κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση  είναι οι Γερμανοί ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι ήδη γνωρίζουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις εκλογές που διεξάγονται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Άλενσμπαχ, για λογαριασμό της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο αριθμός εκείνων που θέλουν να ψηφίσουν στις ομοσπονδιακές εκλογές αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν είναι υψηλότερος από ποτέ (40%) και μόνο το 60% έχει αποφασίσει σχετικά. Στις προηγούμενες εκλογές (εννοείται πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια παρά δύο ημέρες) σε αυτό το χρονικό σημείο αποφασισμένο δήλωνε το 65% των ψηφοφόρων, ενώ το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 76%.

Η συμμετοχή, χάρη και στη δυαντότητα της επιστολικής ψήφου, αναμένεται να είναι υψηλή. Το 87% των ερωτηθέντων σκοπεύει να ψηφίσει και το 72% σίγουρα θα ήθελε να ψηφίσει. Το 63% των αναποφάστιων δηλώνει ως σημαντικότερο λόγο αναποφασιστικότητας τους υποψήφιους καγκελαρίους, κανέναν εκ των οποίων δεν θεωρούν πειστικό.

Το εκλογικό σώμα έχει επίσης μια συνολική αρνητική γνώμη για τα κόμματα. Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κανένα από τα κόμματα δεν παρουσιάζει καλή εικόνα αυτή τη στιγμή. Η αναποφασιστικότητα τροφοδοτείται επίσης από εμπειρίες του παρελθόντος. 

Από όλες τις πιθανές εκδοχές κυβερνητικών συνασπισμών, η λιγότερο δημοφιλής είναι εκείνη μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). Η πιο δημοφιλής είναι - σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα - ένας συνασπισμός που θα αποτελείται από Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, το SPD και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP).

Για το 40% σημαντικό ρόλο στην απόφασή του θα παίξει ποιον υποψήφιο ή ποιον συνασπισμό μπορεί να αποτρέψει με την ψήφο του. Το 53% μάλιστα λέει ότι αυτή τη φορά θα ψηφίσει ιδίως αυτό που θεωρεί ότι είναι το μικρότερο κακό.

Τις τελευταίες εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις προηγείται το SPD, έχοντας προβάδισμα από 2 έως έξι μονάδες έναντι των Χριστιανοδημοκρατών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ